Suceveanul Dumitru Bîrtoiu, alias „Dan Popovici”, a fost săltat ieri după-amiază de la volanul maşinii pe care o conducea, în apropierea unei benzinării din comuna Şcheia, la puţin timp după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României l-a condamnat definitiv şi irevocabil la doi ani de închisoare cu executare într-un dosar de trafic de migranţi care vizează fapte comise în 2005. Dan Popovici era în trafic, la volanul unei maşini, şi a fost oprit de două autospeciale de la Serviciul de Acţiuni Speciale, în care se aflau zece luptători de intervenţie rapidă. Mobilizarea poliţiei a fost una pe măsura condamnatului, acţiunea de prindere a acestuia fiind considerată de risc ridicat Din informaţiile pe care le avem poliţiştii îl monitorizau de câteva zile pe interlop, pentru a se asigura că acesta nu va încerca să fugă.
Dan Popovici a fost condamnat alături de încă doi inculpaţi din dosar, în timp ce alţi patru au scăpat cu pedepse cu suspendare ori au fost achitaţi. Fiind vorba de o condamnare definitivă, Dan Popovici a fost dus direct la Penitenciarul Botoşani, nemaiavând nici o cale de atac a sentinţei.
Fete scoase ilegal din România şi date în „industria sexului”
Dan Popovici, acum în vârstă de 40 de ani, a fost găsit vinovat pentru infracțiunea de trafic de migranţi. În rechizitoriul de sesizare a instanţei este descrisă constituirea grupării şi modul în care membrii acesteia acţionau. Capul reţelei era Ionel Ţârdea, din Dumbrăveni, care, în perioada martie-decembrie 2005, cu sprijinul complicilor, a racolat, îndrumat şi călăuzit în Occident 28 de persoane, dintre care 22 de cetăţeni moldoveni şi şase români. Pentru a fi scoşi ilegal din România, cei 28 au achitat sume cuprinse între 1.700 şi 2.500 de euro.
O parte dintre persoanele trimise în afara graniţelor ajungeau pe mâna proxeneţilor şi erau folosite în „industria sexului”. Printre cei care au căzut victime ale reţelei conduse de Ţârdea se numără şi câteva minore, una dintre acestea fiind vândută în Italia pentru suma de 1.300 de euro.
Pentru a destrăma această grupare, anchetatorii au efectuat interceptări telefonice şi au introdus printre „victime” poliţişti sub acoperire.
Deciziile definitive în cazul tuturor inculpaților din dosar
Conform deciziei definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiție, Dan Popovici a fost condamnat la doi ani de închisoare, Ionel Ţârdea la cinci ani de închisoare, iar Dănuţ Doru Ziaţi, tot din Dumbrăveni, la patru ani şi două luni de închisoare cu executare. Nelu Hânţar, din comuna Marginea, a scăpat cu o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare, la fel şi Iosif Alexandrovici, din Mănăstirea Humorului. Cristina Leonte, din municipiul Suceava, prietena de la acea vreme a lui Ţârdea, care a fost judecată pentru complicitate la infracţiunea de trafic de migranţi, a fost achitată de acuzaţii, în timp ce în cazul lui Angel Roată, din municipiul Suceava, care a fost judecat pentru fals în înscrisuri oficiale, procesul penal a încetat prin prescrierea faptelor.
Dan Popovici a fost iniţial găsit nevinovat în acest dosar
Acest dosar s-a aflat pe rolul instanţelor de judecată tocmai din 2006. Iniţial, în 2008, prima instanţă, Tribunalul Suceava, l-a achitat pe Dan Popovici. Lucrurile s-au schimbat la Curtea de Apel Suceava, care a stabilit că acesta este vinovat şi trebuie să stea doi ani după gratii. Pedeapsa a fost menţinută şi după ultima cale de atac, la Înalte Curte de Casaţie şi Justiţie a României.
Dan Popovici mai are o condamnare de doi ani pentru sechestrare
Pentru Dan Popovici problemele nu se opresc aici. La sfârşitul lunii aprilie a acestui an, Popovici a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, într-un alt dosar, care vizează sechestrarea unui tânăr într-un apartament din cartierul George Enescu al Sucevei. Conform rechizitoriului de trimitere în judecată, victima a fost bătută şi şantajată să plătească 10.000 de euro în contul unui BMW incendiat. În acest dosar a mai fost condamnat cu executare şi Cătălin Cimpoiaşi, zis „Cimpa”, în vârstă de 40 de ani. Condamnările din acest dosar nu sunt însă definitive, fiind stabilite de prima instanţă, Judecătoria Suceava.
(13 iun 2014, 19:11:19
Dacă în articol era vorba de un medic, preot, politist, profesor, etc..era plin de comentarii de la toți moraliști și deontologi, așa un interlop cu ne poate intriga sau deranja?! S-a întors lumea cu fundul în sus!