Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 12 iun 2014 - Anul XIX, nr. 133 (5642)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Inedit

Cangur la operaţie, la o clinică veterinară din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Operaţie inedită într-o clinică veterinară din Suceava, unde pacientul a fost un cangur. Este vorba de un animal de mici dimensiuni, din familia cangurilor de stâncă, adus pentru o operaţie la un picior din spate.

Femela în vârstă de 2 ani se numeşte Ru şi aparţine unui milionar din Ucraina, din zona Cernăuţi, iar acum cântăreşte circa 7,5 kilograme.

Gabriel Gaşpar, medicul veterinar care a adus-o pe Ru la Suceava, povesteşte că a ajuns să trateze cangurul după ce a mai tratat câţiva cai aparţinând aceluiaşi bogătaş din ţara vecină şi care a căpătat încredere în el.

Cangurul a ajuns la bisturiu după ce, în urmă cu aproximativ o lună, şi-a prins piciorul într-un gard de sârmă, iar cât s-a zbătut pentru a scăpa şi-a provocat o rană urâtă.

„S-a zbătut şi a reuşit să iasă din gard, dar avea foarte multe leziuni, o plagă mare, deschisă, de vreo zece centimetri care era murdară şi infectată. Am fost de câteva ori la Cernăuţi, unde l-am pansat şi i-am dat tratament, iar mai apoi elevii de la Liceul Veterinar de acolo i-au schimbat zilnic pansamentul timp de trei săptămâni până s-a închis plaga pe care o avea la picior. Acum câteva zile l-am adus în România pentru operaţie, dar am avut nevoie de o grămadă de aprobări şi acte pentru a-l trece graniţa”, a povestit medicul veterinar Gaşpar.

 

Cangurul la RMN

Pentru ca operaţia să se poată derula în cele mai bune condiţii, iar medicul veterinar să ştie exact ce-l aşteaptă, cangurul a ajuns şi la RMN. Pe imaginile oferite de aparatura performantă, medicul veterinar Gabriel Gaşpar a putut observa ce i s-a întâmplat lui Ru, dar şi cum trebuie intervenit.

„Din punct de vedere chirurgical, acest deget (n.a. - echivalentul degetului mic al omului) va fi extras pentru că are oase foarte mici şi o fixare a lor nu se poate face. Dacă ar fi fost om, îi spuneai: domnule, ţi-am pus o tijă subţirică şi trei săptămâni nu mişti degetul, dar aşa nu putem spune: domnule cangur, trei săptămâni nu mişcaţi degetul că se rupe”, a arătat Gabriel Gaşpar.

 

S-a consultat cu un coleg român din Australia

Pentru medicul sucevean a fost prima operaţie la un asemenea animal, motiv pentru care a fost obligat să se documenteze serios, inclusiv discutând cu un coleg român din Australia, care a mai operat canguri de-a lungul vremii.

„A fost o operaţie dificilă în primul rând din punct de vedere al anesteziei, pentru că e un animal ierbivor şi are o frecvenţă mare a bătăilor inimii. În plus, am învăţat anatomia cangurului, pentru că la şcoală ni s-a explicat despre anatomia animalelor care se găsesc pe la noi, cum ar fi vaca, pisica sau căţelul, şi nu despre animale cu trei degete şi care sar, cum este cangurul”, a spus Gabriel Gaşpar.

Şi pentru că s-a documentat temeinic, medicul veterinar a aflat foarte multe amănunte despre modul de viaţă al cangurului de stâncă.

„Poate să nu bea apă între patru şi şase săptămâni, în schimb rumegă timp de opt ore pe zi. Din acest motiv îl hrănim cu iarbă cosită cu o zi înainte, iar la desert îi dăm cereale puse la înmuiat”, a specificat Gabriel Gaşpar.

 

Ru s-a împrietenit cu medicul

Cangurul este un animal foarte sperios, iar de fiecare dată când ajungea în cabinetul medicului veterinar se panica. Singurul cu care se înţelege aproape perfect este medicul Gaşpar, care nu ezită să o ia pe Ru în braţe şi s-o mângâie pentru a o linişti.

În urma operaţiei de marţi, medicul veterinar i-a amputat echivalentul degetului mic la om, iar de pe degetul mijlociu, echivalentul a trei degete de om şi care este folosit de cangur la sărituri, i-au fost îndepărtate depunerile şi i s-a aplicat un material dintr-o răşină specială pentru a-i ţine imobilizat piciorul timp de trei săptămâni, până la vindecarea completă.

Dacă totul va decurge normal, cangurul va fi înapoiat stăpânului la finalul acestei luni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cangur la operaţie, la o clinică veterinară din Suceava.
 Vizualizări articol: 3889 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Cangur la operaţie, la o clinică veterinară din Suceava5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei