Traseul turistic din localitatea Chiril către Masivul Rarău, a cărui modernizare va fi făcută în această vară, va primi numele „Drumul Comorilor”.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că „botezul” va fi făcut din raţiuni turistice, pentru a face legătura cu legenda comorii de sub Pietrele Doamnei. Potrivit lui Nechifor, lucrările la acest drum, nemodernizat niciodată din 1989 încoace, demarează în scurt timp şi vor fi finalizate în toamnă.
„Demarăm în scurt timp o lucrare așteptată de iubitorii de trasee montane, modernizarea drumului Chiril către Masivul Rarău, pe drumul judeţean 175 A, de la km 13+300 până la km 21+300, un drum de 8 km care va asigura accesul către Vârful Rarău, şi în zona Văii Bistriţei, din zona Chiril – Crucea - Dorna Arini - Broşteni şi Vatra Dornei. Astfel se asigură legătura completă din Pojorâta, prin Masivul Rarău, către Chiril”, a declarat Nechifor. Odată cu recepţia lucrărilor de modernizare, traseul îşi va primi şi noul nume, „Drumul Comorilor”, „în legătură directă cu legenda de la Pietrele Doamnei, cu frumuseţile din Rarău şi Giumalău”.
Legenda spune că sub Pietrele Doamnei ar fi îngropată o comoară uriaşă
Preşedintele Consiliului Judeţean a reamintit că drumul 175 A, de la Pojorâta până pe Rarău, a fost modernizat pe o lungime de 18,5 km, prin Programul Operaţional Regional, iar un alt drum judeţean, foarte căutat de turişti, cel către cabana Alpin, va fi reabilitat de asemenea de CJ.
„Acest drum, de circa 1 km, este acum într-o situaţie deplorabilă. Este un drum de piatră, dar ne-am asumat această modernizare pentru că Masivul Rarău începe să fie foarte freventat de turişti şi vrem să asigurăm condiţii mai bune pentru cei care hotărăsc să meargă acolo pentru plimbare montană, escaladă alpină sau pur şi simplu pentru a vedea un peisaj frumos”, a declarat Cătălin Nechifor, menționând că traseul se adresează şi celor care merg pe Rarău pentru a face turism religios, la Schitul Rarăul-Chiril şi Schitul Corlăţeni, adiacent drumului judeţean către Izvorul Alb.
Pietrele Doamnei reprezintă una dintre cele mai căutate destinaţii turistice din judeţul Suceava. Înalte de 70 metri, la o altitudine de 1.634 m, împreună cu zona înconjurătoare formează o rezervaţie complexă de 890 ha. Turiştii vin atât atraşi de peisajul sălbatic şi de formele bizare ale stâncilor, dar şi de legenda conform căreia pe sub Pietrele Doamnei s-ar afla îngropată, în urma unei avalanşe de stânci, uriaşa comoară de la curtea domnitorului Petru Rareş. Pietrele Doamnei au fost escaladate pentru prima dată în 1921.