Peste 2.000 de elevi de clasa a XI-a din cadrul a 17 unităţi de învăţământ din judeţ se vor pregăti, cu bani europeni, pentru examenul de bacalaureat pe care-l vor susţine în vara anului viitor.
Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava a accesat un proiect european, cu o valoare de circa 1,5 milioane de euro, ce vizează implementarea unor metode noi de învăţare, active şi atractive, în rândul elevilor de clasa a XI-a, în vederea susţinerii şi promovării cu succes a examenului de bacalaureat.
Parteneri în cadrul proiectului sunt Inspectoratul Şcolar Dâmboviţa şi Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar Bucureşti.
Proiectul a fost lansat sâmbătă
Lansarea proiectului „Teen Perform” a avut loc sâmbătă, 7 iunie, în prezenţa inspectorilor şcolari suceveni şi a partenerilor dâmboviţeni.
Potrivit insp. Gabriela Scutaru, manager de proiect, „există şcoli unde rezultatele mai puţin bune de la examenul de bacalaureat se menţin constant. Acest proiect vine în întâmpinarea elevilor cu rezultate slabe şi medii care au nevoie de susţinere şi motivare pentru a accede către acest examen, dat fiind faptul că sunt elevi care termină clasa a XII-a şi nu vor să susţină acest examen. Este unul dintre puţinele proiecte care se adresează direct elevilor, se va lucra direct cu aceştia, în şcoală, pe grupe”.
Potrivit acesteia, grupul ţintă al proiectului „Teen Perform” este format din 4.100 de elevi din învăţământul liceal, din 34 de unităţi şcolare din Suceava şi Dâmboviţa.
Totodată, 40 de consilieri şcolari şi 230 de profesori din Suceava şi Dâmboviţa vor fi instruiţi în cadrul proiectului, pregătirea acestora vizând învăţarea şi aplicarea unor metode noi şi inovative prin care elevilor să li se ofere o alternativă plăcută de învăţare.
Cât priveşte unităţile de învăţământ incluse în proiect, acestea urmează a fi stabilite în funcţie de rezultatele elevilor din ultimii trei ani de la examenul maturităţii şi de disponibilitatea acestora de a face parte din acest program.
Tot în cadrul „Teen Perform”, unităţile de învăţământ implicate vor fi dotate cu echipamente moderne ( smartboarduri şi laptopuri).
De partea cealaltă, Cristina Groza, inspector şcolar pe proiecte europene al IŞJ Dâmboviţa, a menţionat că, „în prezent, sunt consultaţi elevi, cadre didactice şi părinţi în legătură cu propunerilor lor referitoare la acest proiect, pentru a cunoaşte aşteptările lor astfel încât acesta să fie motivant şi eficient”.
Proiectul se va desfăşura până în luna octombrie 2015, rodul muncii profesorilor formaţi urmând a se vedea la bacalaureatul de anul viitor.
„Teen Perform” este finanţat din fondul social european prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).