Ziua împotriva violenţei asupra copilului a fost marcată ieri la Suceava în cadrul unei mese rotunde, ce a avut loc la Centrul Tradiţiilor Bucovinene. Problemele din domeniul prevenirii şi combaterii violenţei împotriva copilului, dar şi a violenţei în general, au fost dezbătute de reprezentanţi ai instituţiilor din administraţia locală, ai ONG-urilor cu atribuţii în domeniul social, specialişti şi lucrători comunitari. Moderatoarea acţiunii a fost Angela Zarojanu, preşedinta Organizaţiei SEVA, care a subliniat cât de important este ca o echipă, mai mulţi parteneri, factori de decizie, să apere drepturile copilului, pentru că „averea cea mai de preţ sunt copiii. Nouă de pasă şi putem face lucruri minunate împreună”.
“Un act de violenţă nu trebuie tratat diferit. Violenţa nu este o formă de educaţie”
Inspectorul Ileana Iacob, sociolog la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, a explicat că, în urma unui studiu, s-a demonstrat modul diferit de percepţie a populaţiei asupra violenţei. Cei chestionaţi au afirmat că sunt mai deranjaţi atunci când este vorba de părinţi bătuţi de copii decât de copii bătuţi de părinţi, atunci când o femeie este agresată de un bărbat, decât atunci când bărbatul este victimă, deşi violenţa rămâne violenţă. „Şi asta, pentru că încă trăim într-o societate în care violenţa mai este considerată o modalitate de control. Un act de violenţă nu trebuie tratat diferit. Violenţa nu este o formă de educaţie”, a precizat Ileana Iacob.
Tot ea a spus că legiuitorul din România, conform noii legislaţii, protejează victimele. “Ordinul de protecţie a victimei, dat de instanţă, se poate elibera, în funcţie de gravitatea faptelor, chiar în aceeaşi zi. Prin acest ordin de protecţie, agresorul poate fi alungat din familie, i se poate interzice apropierea de domiciliul conjugal, i se poate interzice intrarea în contact cu membrii familiei, agresorul fiind obligat chiar să plătească chiria şi cheltuielile de la domiciliul conjugal. Cererea de ordin de protecţie poate fi depusă de victimă la orice judecătorie. Orice act de violenţă poate fi sesizat prin apelul de urgenţă 112”, a explicat sociologul Ileana Iacob.
Ca o noutate, Ileana Iacob a adăugat faptul că orice victimă (minor) aflată în anchetă penală trebuie asistată de un avocat. Agresorul poate primi o pedeapsă de la 6 luni la 5 ani de închisoare. „Să promovăm această legislaţie, care sprijină victimele violenţei. În orice anchetă penală, victima este asistată de un avocat”, a completat Ileana Iacob.
„Cu fonduri mici se pot face lucruri mari pe linia de prevenire a violenţei”
Directorul adjunct al Direcției Generale de Asistență Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Margareta Isăilă, a amintit că instituţia pe care o reprezintă are un Serviciu de Urgenţă care preia şi soluţionează orice sesizare (inclusiv cele anonime) cu privire la violenţa asupra copilului, violenţa domestică. „Mi-aş dori ca unele instituţii partenere, mai ales primăriile, să aibă o hartă a copiilor aflaţi în situaţie de risc, pentru ca atunci când primim o sesizare, să ajungem şi noi mai uşor şi să avem un istoric al acelui caz”.
Manifestarea de ieri s-a derulat în cadrul lărgit al parteneriatului pe care Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi Direcţia de Sănătate Publică Suceava, organizatorii mesei rotunde, îl au cu UNICEF România, pentru derularea proiectului de îmbunătăţire a serviciilor sociale de bază la nivel comunitar: <Prima prioritate: nici un copil invizibil!>. Coordonatorul proiectului „Nici un copil invizibil”, Florin Tărnăuceanu, a spus că specialiştii implicaţi în acest proiect „au bătut din poartă-n poartă”, au stat de vorbă cu copii şi persoane abuzate din mai multe comune, au aflat de la ei informaţii preţioase, „chiar mai multe decât ştiau cei care fac parte din consiliul consultativ comunitar”. „La nivelul comunităţii, trebuie făcute planuri de servicii, pentru că şi cu fonduri mici se pot face lucruri mari pe linia de prevenire a violenţei. Aceste lucruri trebuie povestite, trebuie să vorbim despre violenţă, să organizăm acţiuni, în care să ridicăm aceste probleme. Proiectul <Nici un copil invizibil> va continua până în 2015”, a mai spus Tărnăuceanu.
Manifestarea de ieri, care a avut drept temă problemele globale privind violenţa asupra copiilor, a fost realizată în parteneriat cu Prefectura Suceava, Consiliul Judeţean Suceava, Primăria Suceava, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Suceava, Organizaţia „Salvaţi Copiii!” Suceava, Organizaţia SEVA,Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Suceava, Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Suceava şi Asociaţia ”Psyvolution”.