Delia Moldoveanu, directorul executiv adjunct al APIA Suceava, şi Dorel Gheorghe Benu, directorul general al APIA România, au primit arest la domiciliu din partea magistraţilor de la Tribunalul Suceava. Măsura care a intrat în vigoare ieri şi este valabilă pentru o perioadă de 30 de zile a fost anunţată vineri la amiază, după ce joi seară, aproape de miezul nopţii, judecătorul de caz a amânat luarea unei decizii pentru o perioadă de 12 ore.
Tot joi seară, s-a decis ca celelalte două persoane reţinute în acest dosar, consilierul judeţean ales pe listele PNL Ioan Piticari, care este şi preşedintele Asociaţiei de Creştere a Taurinelor „Piatra Şoimului” din Câmpulung Moldovenesc, respectiv medicul veterinar de la Horodnic de Sus şi Horodnic de Jos, Neculai Toma, să fie cercetaţi în libertate sub control judiciar.
În cazul Deliei Moldoveanu şi al lui Dorel Gheorghe Benu, instanţa a decis că aceştia trebuie să respecte o serie de interdicţii, şi anume să nu părăsească domiciliul propriu, dar şi să nu ia legătura cu ceilalţi inculpaţi din dosar, dar nici cu angajaţii APIA.
DNA-ul nu a fost mulţumit cu soluţiile Tribunalului şi a înaintat contestaţie la Curtea de Apel Suceava, care se va judeca săptămâna viitoare.
Prejudiciul adus în acest dosar a fost estimat la circa 5 milioane de lei, dar o sumă exactă se va stabili în urma unei expertize.
Funcţionarii lăsaţi miercuri seară în libertate, aduşi din nou cu mascaţii la DNA Suceava
Ieri, sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, a fost din nou un adevărat câmp de luptă. Funcţionarii de la APIA Suceava şi Bucureşti, precum şi şeful Biroului de Identificare şi Înregistrare a Animalelor din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, au fost conduşi din nou în faţa procurorilor cu mandate de aducere, acţiunea derulându-se cu sprijinul forţelor speciale ale Poliţiei şi Jandarmeriei.
La DNA Suceava au ajuns Lya Chiriac, Nicoleta Cheler, Ionela Melania Blănariu, toate trei angajate la APIA Suceava, dar şi directorul executiv al acestei instituţii, Eugen Mogoş. De asemenea, mandate de aducere au fost emise şi pentru alţi trei funcţionari din cadrul APIA Suceava, dar şi pentru Lucian Ciobanu, şeful Biroului de Identificare şi Înregistrare a Animalelor de la DSVSA Suceava.
La audieri a venit şi Gabriel Constantin Şerban, fostul primar din Câmpulung Moldovenesc, acuzat că l-a susţinut pe Ioan Piticari pentru a încasa bani în mod fraudulos.
Celor nouă li s-a comunicat că au calitatea de inculpaţi în acest dosar şi interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile. De asemenea, acestora li s-au mai adus la cunoştinţă şi alte interdicţii, printre care acelea de a lua legătura unii cu alţii sau de a încerca să influenţeze aflarea adevărului.
Mai trebuie spus că una dintre funcţionarele APIA Bucureşti a recunoscut faptul că ar fi primit diferite bunuri din partea colegilor de la Suceava pentru a le crea o serie de facilităţi.
Ancheta va continua în acest caz, la audieri fiind aşteptaţi toţi fermierii şi crescătorii de animale din judeţul Suceava care au fost păcăliţi de angajaţii APIA în ceea ce priveşte acordarea subvenţiilor europene.
Arestările de la Suceava au avut ecou tocmai la Bruxelles
După ce procurorii DNA i-au reținut pe directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), Gheorghe Dorel Benu, și pe Delia Moldoveanu, director executiv adjunct APIA Centrul Județean Suceava, Roger Waite, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Agricultură, Dacian Cioloș, cere autorităților de la București să garanteze că se cunosc dimensiunile presupusei fraude și că se va face tot ceea ce este necesar pentru recuperarea subvențiilor acordate ilegal.
„Salutăm faptul că autoritățile române au identificat presupusa fraudă și s-au luat măsurile necesare în mod rapid și eficient. Autoritățile române trebuie să facă tot ceea ce este necesar pentru a garanta că dimensiunile acestei fraude sunt pe deplin cunoscute și pentru a recupera fondurile care au fost acordate în mod incorect”, afirmă Roger Waite, citat în comunicatul remis de Reprezentanța Comisiei Europene (CE) la București.
Totodată, reprezentantul Executivului european cere Bucureștiului să prezinte garanții că interesele Uniunii Europene sunt protejate.
„Este important să existe toate garanțiile că sunt protejate interesele financiare ale Uniunii Europene și ale contribuabililor săi. Acest lucru este important pentru agricultori și societate în toate statele membre, inclusiv, desigur, România. Autoritățile române sunt chemate să garanteze că buna gestionare a fondurilor UE, prin intermediul Agenției Naționale de Plăți, se face în deplină siguranță și să ia toate măsurile necesare în acest sens”, a adăugat Roger Waite.
Delia Moldoveanu, capul reţelei de fraudare a fondurilor europene
Delia Moldoveanu, directorul executiv adjunct al APIA Suceava, este considerat de anchetatori unul dintre capii reţelei care a fraudat bugetul fondurilor europene. Funcţionara APIA Suceava este cercetată pentru următoarele infracţiuni: acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, în formă continuată; abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată; dare de mită, respectiv omisiunea sesizării.
„Rolul esenţial al directorului executiv adjunct Moldoveanu Delia era de a proteja activitatea infracţională a consilierilor şi şefilor de serviciu din cadrul APIA CJ Suceava, prin influenţa şi relaţiile pe care le avea la nivelul APIA Central Bucureşti şi apoi cu factori de decizie şi control din cadrul direcţiilor agenţiei (DACIS, IACS etc.). Analiza acţiunilor derulate de Delia Moldoveanu relevă faptul că aceasta conduce în mod nemijlocit activitatea Centrului Judeţean Suceava al APIA în baza relaţiilor importante pe care le are şi cultivă la nivelul APIA Bucureşti şi în mediile de influenţă ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR)”, se arată într-un comunicat al DNA Suceava.
Potrivit procurorilor, Delia Moldoveanu şi alte două funcţionare din cadrul APIA Suceava, în mai multe rânduri, folosind şi fondurile Sindicatului Funcţionarilor Publici APIA Suceava, cu ocazia sărbătorilor de Crăciun şi Paşti, au achiziţionat diverse produse alimentare şi tradiţionale specifice zonei Bucovina de la societăţi comerciale, pe care le-au oferit unor persoane cu funcţii de conducere de la APIA central Bucureşti, în scopul asigurării protecţiei în cazul desfăşurării unor activităţi de control.
Directorul general al APIA, îngerul păzitor al Deliei Moldoveanu
Pentru a-şi putea continua acţiunile fără a fi călcată pe bătături, Delia Moldoveanu îşi crease o adevărată reţea de prieteni, cunoştinţe şi relaţii la nivelul APIA Central. Printre aceştia se număra însuşi directorul general, Dorel Gheorghe Benu.
„Deşi lua cunoştinţă despre neregulile care adeseori îmbrăcau forma penală, inculpatul Benu Gheorghe Dorel, în loc să adopte atitudinea legală de a sesiza organele judiciare, a preferat să îi dea sfaturi inculpatei Moldoveanu Delia cu privire la modul în care să procedeze referitor la solicitările din partea DNA de a comunica date necesare pentru desfăşurarea prezentei anchete penale, astfel încât să îngreuneze verificările care se efectuează în prezentul dosar penal. De asemenea, răspunsurile întocmite pentru organele de urmărire penală de Delia Moldoveanu erau studiate de Benu Gheorghe Dorel, pentru ca acestea să nu-i incrimineze pe funcţionarii APIA CJ Suceava. Deşi DNA ST Suceava a mai transmis în atenţia directorului Benu Gheorghe Dorel un număr de şase solicitări privind verificarea dosarelor de acordare a subvenţiei şi în special a modului în care funcţionarii APIA CJ Suceava nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu, acestea au rămas fără răspuns”, se arată în comunicatul DNA Suceava.
Pentru că bunele relaţii pe care şi le cultivase la Bucureşti erau deja de notorietate, o parte dintre angajaţii APIA Suceava îi cereau Deliei Moldoveanu să intervină pe lângă directorul general Benu în vederea efectuării unor plăţi preferenţiale în ceea ce priveşte o serie de drepturi băneşti câştigate în instanţă.
De asemenea, directorul general Dorel Benu a bugetat şi posturi pentru APIA Suceava, la cererea şi după bunul plac al Deliei Moldoveanu, de la un număr de 16 la 32, directorul solicitându-i să refacă şi să falsifice notele de fundamentare.
Pentru faptele de care este acuzat, procurorii DNA Suceava au început urmărirea penală faţă de Dorel Benu pentru infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de foloase necuvenite, în formă continuată, respectiv favorizarea făptuitorului.
( 7 iun 2014, 11:40:58