În cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) va funcţiona unul dintre cele mai performante laboratoare de biometrie forestieră din Europa de Est, valoarea dotărilor acestuia ridicându-se la circa 350.000 de euro.
Laboratorul va funcţiona în cadrul Facultăţii de Silvicultură, fiind parte a unui proiect de cercetare accesat recent de universitatea suceveană.
Potrivit şef lucrări dr. ing. Cătălin Roibu, director de proiect, „producătorii de la care vom achiziţiona echipamentele necesare nu au vândut dotări de asemenea anvergură în Europa de Est. Este un laborator interdisciplinar, urmând ca acesta să fie folosit de cadrele Facultăţii de Silvicultură şi ale Facultăţii de Istorie şi Geografie, deopotrivă. Cu echipamentele pe care o să le achiziţionăm vom putea intra ca parteneri în orice proiect de cercetare. Acest laborator va fi ca un cap de pod în Suceava către restul laboratoarelor din Europa”.
Proiect de peste un milion de euro, câştigat de USV
Laboratorul de biometrie forestieră este unul dintre rezultatele unui proiect cu o valoare de peste un milion de euro, iniţiat de Facultatea de Silvicultură, în parteneriat Facultatea de Istorie şi Geografie (USV), cu ICAS (Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice), Institutul de Cercetări Naturale Trondheim (Norvegia) şi Institutul de Cercetări Forestiere Reykjavik (Islanda).
Proiectul a fost desemnat câştigător al unei competiţii în cadrul căreia s-au depus peste 400 de propuneri din partea universităţilor şi institutelor de cercetare din România, realizate în parteneriat cu institute sau universităţi din Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.
Potrivit prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, prorector al USV responsabil de activitatea de cercetare, „competiţia a fost una extrem de strânsă, doar 23 de proiecte fiind finanţate. Rata de acceptare a proiectelor a fost foarte mică, de aproximativ 5-6%”.
Din partea USV au fost depuse patru proiecte – un proiect al Facultăţii de Silvicultură şi al Facultăţii de Istorie şi Geografie (cel câştigător), unul al Facultăţii de Silvicultură, un altul a fost depus de Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, iar altul de Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor.
Mihai Dimian a mai menţionat că USV încearcă să atragă venituri anuale din activităţi de cercetare şi dezvoltare de aproximativ 4 milioane de euro. Acesta a mai precizat că în cadrulproiectelor accesate s-a pus un accent deosebit pe dezvoltarea bazei materiale şi a infrastructurii de cercetare a instituţiei.
Cercetări pe baza inelelor arborilor
Proiectul accesat de USV se numeşte „Răspunsul pădurilor la schimbările climatice bazat pe o reconstituire multimilenară a climatului în zona carpatică” şi presupune realizarea unei reconstituiri unitare în tot spaţiul carpatic a principalilor parametri meteorologici (precipitaţii şi temperaturi) din zona montană superioară şi din zona de dealuri joase.
Reconstituirea se va baza, în primul rând, pe analiza inelelor anuale, lăţimea inelului anual, densitatea lemnului din inelul anual, pe izotopi de celuloză, pe calote de gheaţă şi pe calote de sedimente.
Potrivit şef lucrări dr. ing. Cătălin Roibu, „vom analiza schimbările climatice din zona carpatică, iar pe baza analizei inelelor ne vom pronunţa cum au variat temperatura şi precipitaţiile în ultima mie de ani. Arborele este ca o cutie neagră, înregistrează tot ce se întâmplă în jurul lui. O să vedem dacă, în timp, pădurile s-au adaptat la anumite modificări climatice. Deja există o problemă de gospodărire a pădurilor, mai ales în zonele de dealuri joase, unde ne confruntăm cu uscarea unor specii de arbori. Totodată, vrem să stabilim un management durabil al acestor ecosisteme forestiere”.
Cercetările vor fi realizate de către un colectiv interdisciplinar, respectiv masteranzi, doctoranzi şi cadre de la Facultatea de Silvicultură şi Facultatea de Istorie şi Geografie (specializarea Geografie).
Durata proiectului este de trei ani, acesta desfăşurându-se în perioada 1 iulie 2014 - 15 aprilie 2017.
„În laboratorul de cercetare se va investi mai mult de jumătate din fondurile care revin Universităţii din Suceava, prin acest proiect”, a conchis Cătălin Roibu.
Finanţarea proiectului se face prin mecanismul financiar al Spaţiului Economic European (SEE), programul "Cercetare în sectoare prioritare".
( 6 iun 2014, 14:52:13