Sindicatele din învățământul sucevean trag un semnal de alarmă asupra faptului că angajaţii din sistem nu-şi vor primi o serie de drepturi băneşti câştigate în instanţă.
Mai exact, oamenii şcolii nu vor primi integral restanţele salariale aferente trimestrului al II-lea, respectiv o tranşă de 6,25% din totalul datoriei.
Potrivit lui Traian Pădureţ, liderul Uniunii Judeţene a Sindicatelor “Pro-Educaţia” Suceava, “angajaţii trebuie să primească, până la finele anului 2014, 25% din banii pe care Ministerul Educaţiei este obligat să îiplătească acestora, în patru tranşe de câte 6,25%. În trimestrul I sumele au fost incomplete şi la fel va fi şi în trimestrul al II-lea”.
Acesta a mai adăugat că, atât lanivel de județ, cât și la nivel național, angajaţilor din învăţământ li s-a promis că, în această lună, vor primi diferențele salariale obţinute prin sentințe judecătorești, neîncasate în trimestrul I, și tranșa întreagă pentru trimestrul II.
Cu toate acestea, angajații din învățământ vor încasa aproximativ aceleași sume primite în trimestrul I din banii obţinuţi prin sentințe judecătorești, cu o nouă ,,promisiune” că totul se va regla la rectificarea bugetară.
Suma necesară pentru a se achita toate datoriile atât din trimestrul I, cât şi din trimestrul II, este de peste opt milioane lei, la nivelul judeţului.
Trebuie menționat faptul că angajații din învățământul special (unde ordonator principal de credite este Consiliul Judeţean Suceava) și-au primit sumele întregi în trimestrul I și vor primi tranșa întreagă și în trimestrul II.
„Au fost promisiuni din toate direcțiile și de la toate nivelurile. De <Ziua învăţătorului>, 5 iunie, guvernanții au dorit să strice această zi festivă și să facă o nouă <surpriză> cadrelor didactice”, a mai evidenţiat Traian Pădureţ.
Salariile aferente lunii mai și drepturilor bănești din sentințele judecătorești pentru trimestrul II se achită începând cu ziua a cincea a lunii iunie.
Amintim că plata restanţelor către profesori se face în cinci tranşe, tocmai până în 2016.
În 2012, profesorii au primit doar 5% din totalul datoriilor, iar în 2013 – 10%. În 2014, profesorii urmau să primească câte 25% din totalul datoriei. Banii aferenţi acestor procente sunt împărţiţi în patru tranşe trimestriale.
Concret, este vorba despre o serie de măriri salariale de care angajaţii din învăţământ trebuiau să beneficieze de ani buni şi pe care dascălii le-au câştigat în instanţă, obţinând hotărâri judecătoreşti definitive.
Întâlnire la Prefectură, mâine
Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava a solicitat Prefecturii Suceava, în regim de urgență, o întâlnire cu reprezentanții Direcției de Finanțe Publice Suceava și reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Suceava, pentru a găsi soluții privind asigurarea integrală a sumelor necesare pentru punerea în plată a salariilor și sentințelor judecătorești pentru anul 2014.
Potrivit lui Giani Leonte, liderul ASIS, „întâlnirea va avea loc vineri, 6 iunie. Vom discuta astfel încât, în perioada următoare, să preîntâmpinăm astfel de situaţii neplăcute”.
( 5 iun 2014, 12:25:06