Dosarul „numelor false”, altele decât cele din buletinele de identitate, de care sunt acuzaţi că s-au folosit ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuților, dar şi mai mulţi stareți de la mănăstiri din judeţ, în actele constitutive ale fundației prin care s-a cerut retrocedarea a 166.000 de hectare de pădure, a fost cercetat şi de procurorii Direcției Naționale Anticorupție.
Plângerea a fost făcută încă din ianuarie 2010, a fost înregistrată la DNA Suceava şi a fost soluţionată tocmai în acest an, în urmă cu aproximativ o lună şi jumătate.
ÎPS Pimen şi Melchisedec Velnic (starețul Mănăstirii Putna), Benedicta Tatulici (stareţa Mănăstirii Moldoviţa), Irina Pântescu (stareţa Mănăstirii Voroneţ) şi Mihail Balan (stareţul Mănăstirii Râşca), fondatori şi membri ai Fundaţiei Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, au fost reclamaţi procurorilor anticorupţie de către reprezentanţii Fundaţiei Pro Fondbis 1946 - Semper, fiind acuzaţi de înşelăciune, fals privind identitatea, fals şi uz de fals.
În plângere se arată că, începând cu anul 2000, fundaţia reprezentantă de ÎPS Pimen a fost constituită drept continuatoare a Fundaţiei Fondului Bisericesc Ortodox Român Suceava, ce a luat fiinţă în anul 1786, lucru care se reclamă a nu fi real. Ulterior, reprezentanţii Fundaţiei Fondului Bisericesc au promovat mai multe acţiuni în instanţă, având ca obiect revendicarea suprafeţei de aproximativ 166.000 de hectare.
Motivarea procurorilor anticorupţie
Procurorii au respins acuzaţiile, dând ordonanţă de clasare pe data de 25 aprilie 2014, ordonanţă în care arată că „simpla susţinere că o entitate juridică este sau nu continuatoarea unei alte structuri juridice, că este sau nu îndreptăţită a dobândi bunuri care au aparţinut sau nu vechii entităţi, probleme supuse spre analiză instanţei de judecată, nu poate fi echivalentă unei induceri în eroare. (...) Constituirea fundaţiei şi scopul acesteia au fost supuse analizei unei instanţe de judecată, conform procedurilor legale (...) Chestiunea dacă fundaţia este sau nu continuatoarea vechiului Fond Bisericesc Ortodox Român şi dacă aceasta este sau nu îndreptăţită la retrocedarea suprafeţelor de pădure este de natură civilă, intrând în competenţa instanţelor de judecată a o stabili”.
De asemenea, procurorii DNA Suceava s-au pronunţat şi cu privire la acuzaţiile de folosire în actele constitutive ale fundaţiei a unor nume care nu există în baza de date privind evidenţa populaţiei, respectiv ÎPS Arhiepiscop Pimen, Benedicta Tatulici, Melchisedec Velnic, Irina Pântescu şi Mihail Balan. „Persoanele în cauză există, dar în tabelul respectiv au fost înscrise nu cu numele din actele de identitate (n.r. - Pimen Suceveanul, Georgeta Maria Tatulici, Mihai Velnic, Margareta Pântescu şi Mitică Balan), ci cu numele dobândit ca urmare a trecerii în monahism”, se mai arată în ordonanţa de clasare a plângerii.
Toată această poveste face obiectul unui dosar aflat în prezent pe rolul Judecătoriei Tulcea, la plângerea făcută de reprezentanţii Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, care cer, din motivele enumerate anterior, desfiinţarea fundaţiei conduse de către ÎPS Pimen.
„Câtă umilinţă!”, a răbufnit zilele trecute Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, cu referire la acest subiect menit să scoată Biserica din procesul cu statul român, pentru revendicarea celor 166.000 de hectare de pădure.
( 4 iun 2014, 12:00:37