Ministerul Educaţiei Naţionale a transmis Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) cifrele de şcolarizare pentru studiile universitare de licenţă şi masterat, pentru anul universitar 2014-2015.
Potrivit prof. univ. dr. Mircea Diaconu, prorector al USV, „pentru anul academic 2014-2015, pentru programele de licenţă, ministerul de resort a alocat universităţii sucevene 1.040 de locuri bugetate, cifră aproximativ egală cu cea alocată pentru anul universitar 2013-2014”.
Pe lângă locurile subvenţionate de la bugetul de stat, USV mai scote la concurs şi 1.655 de locuri în regim de cu taxă (faţă de 1.400, pentru actualul an şcolar).
„Repartiţia acestor locuri pentru programele de studiu ale USV a fost aprobată de Senatul instituţiei, la propunerea Consiliului de Administraţie”, a mai adăugat Mircea Diaconu.
Cum au fost împărţite locurile bugetate
Absolvenţii ciclului liceal care vor să urmeze cursurile Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică pot alege dintr-o ofertă bogată de domenii de licenţă (finanţe, management, contabilitate, administrarea afacerilor, drept), atât numărul de locuri subvenţionate de la bugetul de stat, cât şi al celor cu taxă fiind dintre cele mai numeroase dintre toate facultăţile universităţii (173 de locuri fără taxă şi 638 cu taxă). Cele mai multe locuri fără taxă au fost alocate programelor Finanţe bănci şi Afaceri internaţionale.
La Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, cifra de şcolarizare pentru anul universitar 2014-2015, aprobată de Biroul Senatului USV, este de 182 de locuri la buget şi 168 de locuri cu taxă. Cele mai multe locuri bugetate sunt disponibile pentru programul Calculatoare (47 de locuri).
Absolvenţii ciclului liceal care se pregătesc de admiterea în cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport a USV au la dispoziţie 82 de locuri subvenţionate de stat şi 99 de locuri cu taxă. Dintre locurile bugetate, 27 sunt atribuite domeniului Sănătate.
Facultatea de Silvicultură pune la dispoziţia absolvenţilor o ofertă educaţională variată, spre concurs fiind scoase 150 de locuri, dintre care 63 sunt bugetate.
La Facultatea de Istorie şi Geografie sunt scoase la concurs 63 de locuri subvenţionate de la bugetul de stat (cele mai multe alocate programelor Geografia turismului şi Relaţii internaţionale şi studii europene).
Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării pune la dispoziţia candidaţilor 140 de locuri subvenţionate de la bugetul de stat şi 165 cu taxă. Cele mai multe locuri bugetate - 41 - au fost alocate programului Engleză-Germană/Română.
Şi Facultatea de Inginerie Alimentară vine cu o ofertă generoasă pentru potenţialii candidaţi la unul din cele trei programe de studii propuse, respectiv cu 101 locuri bugetate şi 185 la cele cu taxă.
La Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei, la programul Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar sunt disponibile 51 de locuri bugetate şi 46 de locuri cu taxă.
Tinerii care vor să opteze pentru unul din cele trei programe ale Facultăţii de Inginerie Mecanică, Mecatronică şi Management au la dispoziţie 111 locuri bugetate şi 18 locuri cu taxă. Cele mai multe locuri subvenţionate sunt la specializarea Tehnologia construcţiilor de maşini (50).
Calendarul admiterii
Admiterea la USV din 2014 se organizează în două sesiuni: 14-31 iulie şi 8-19 septembrie.
Cât priveşte sesiunea din vară a USV, înscrierea are loc în perioada 14-23 iulie, probele vor fi susţinute în data de 24 iulie, în aceeaşi zi urmând să fie afişate rezultatele. Înmatricularea candidaţilor se face în perioada 24-30 iulie. Înscrierea pentru admiterea din toamnă se va face în perioada 8-12 septembrie, probele vor fi susţinute în data de 15 septembrie, iar înmatricularea candidaţilor se va face în intervalul 16-18 septembrie.
Admiterea din acest an se va face doar pe baza mediei şi a notelor de la bacalaureat, introducerea unui examen fiind deocamdată exclusă. Excepţie fac facultăţile de Ştiinţe ale Educaţiei şi de Educaţie Fizică şi Sport, unde se va susţine fie o probă de abilităţi, fie o probă sportivă, în funcţie de facultate.