De la începutul acestui an, zeci de suceveni au fost înşelaţi printr-un simplu telefon, cea mai folosită metodă fiind cea a rudei care a provocat un accident rutier şi are nevoie urgentă de bani.
Şi totuşi, trage un semnal de alarmă purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, subcomisarul Ionuţ Epureanu, metoda „accidentul” este doar una dintre modurile în care au fost înşelaţi sucevenii.
„Nu doar <păcăleala>prin sms sau metoda <accidentului>fac parte din înșelăciuni, dar şi schimbul valutei la <negru>, achiziţionarea unor locuinţe prin diverşi intermediari, vânzarea de maşini de cusut pentru sume exorbitante, achiziţionarea de produse prin intermediul internetului, încasarea unor sume de bani prin afişarea unor calităţi oficiale sau lucrative (infractorii se prezintă ca reprezentanți ai unor instituții, încasatori E.ON, ingineri metrologi, etc.), comercializarea unor aşa-zise <chilipiruri> sunt tot atâtea cazuri ce pot lăsa cetățenii cu buzunarele goale”, se arată într-un comunicat al IPJ Suceava.
27 de înșelăciuni, în primele patru luni ale lui 2014
Pentru prevenirea acestui gen de fapte, reprezentanții IPJ Suceava au anunţat demararea unei campanii la nivel județean, campanie intitulată „Alo! Caut o victimă...”.
„În primele patru luni ale acestui an, la nivelul judeţului au fost sesizate 27 de înșelăciuni prin metoda <şmen>, <accident>, <premiu>, înșelăciuni prin vânzare pe site-uri electronice, verificare apometre, etc.”, explică subcomisarul Ionuţ Epureanu, arătând că şapte înşelăciuni au fost prin metoda „accidentului”, şapte prin metoda „şmen”, trei prin metoda „premiu”, două prin metoda „cititului apometrelor”, două prin site-urile de comercializare produse, şase, alte înșelăciuni (descântece, etc.).
“Prejudiciul creat victimelor a fost de circa 90.000 de lei. Numai prin metoda <accidentului>victimele au fost înșelate cu peste 65.000 de lei. Prin metoda <şmen>victimele au fost înşelate cu aproximativ 12.000 de lei”, se precizează în comunicatul IPJ Suceava.
În ce va consta campania poliției
Purtătorul de cuvânt al poliţiei judeţene a anunţat că beneficiarii campaniei vor fi locuitorii judeţului Suceava, din zonele rurale şi urbane, turiștii, dar şi studenții şi elevii care se află la studii în unitățile de învățământ sucevene.
“Vor fi vizate în special persoane care prezintă un grad de risc ridicat al victimizării (persoane vârstnice, familii ale căror rude lucrează în străinătate şi obișnuiesc să efectueze în mod regulat operațiuni de schimb valutar, turişti, persoane care trăiesc în case izolate, etc)”, a declarat subcomisarul Epureanu, preconizând că în urma activităților de campanie vor fi peste 2.000 de persoane cu care poliţiştii vor intra în contact pentru a prezenta obiectivele şi recomandările cu caracter preventiv.
În cadrul campaniei au fost realizate 5.000 de scrisori informative cu recomandări preventive care vor fi postate în cutiile poştale, dar şi 1.000 de afişe care vor fi lipite în locaţiile unităţilor bancare şi de transfer de bani şi în alte locuri care să asigure vizibilitate.
Primele scrisori cu recomandări preventive au fost împărţite joi, în zona centrală a municipiului Suceava, dar şi în cartierul Burdujeni.