Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 31 mai 2014 - Anul XIX, nr. 123 (5632)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Lege nouă

Mortul nu mai poate fi dus la groapă în sicriu deschis fără certificat de îmbălsămare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Persoanele decedate pot fi depuse în sicrie neacoperite în case mortuare ori în biserici doar în baza unui certificat de îmbălsămare. Aşa prevede un nou ordin al Ministerului Sănătăţii, Ordinul 119, publicat în Monitorul Oficial pe 21 februarie 2014. Reporterii Monitorului de Suceava au constatat că legea intrată în vigoare deja de trei luni este departe de a fi pusă în aplicare în Suceava. Treptat însă lucrurile probabil că se vor schimba, noile prevederi legale fiind impuse pentru protejarea sănătăţii publice.

 

Ce spun oficialii de la DSP Suceava

Ordinul 119/2014 al Ministerului Sănătăţii are un capitol special (VIII) dedicat normelor de igienă privind administrarea cimitirelor, crematoriilor umane, înhumarea, transportul şi deshumare cadavrelor umane. Una din modificările esenţiale este la articolul 87, care prevede că „persoanele decedate vor putea fi depuse înainte de înhumare în sălile de ceremonii funerare numai pe baza certificatului de îmbălsămare”.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava este instituţia care trebuie să urmărească aplicarea ordinului la nivel de judeţ.

Doctorul Ludovic Abiţei, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, a admis că mai este mult până când legea va putea fi pusă în aplicare unitar, cu atât mai mult cu cât nu sunt prevăzute încă sancţiuni pentru cei care nu respectă obligativitatea scoaterii unui certificat de îmbălsămare.

„Îmbălsămarea prealabilă este oricum o chestiune care se practica şi până acum, chiar dacă în mod neoficial. Este adevărat că nu toate cadavrele expuse conform obiceiurilor noastre sunt îmbălsămate, însă din practica noastră nu cunoaştem să se fi produs îmbolnăviri din această cauză”, a declarat Ludovic Abiţei. 

 

Cadavrele pot transmite boli

Pe de altă parte, Abiţei a mai spus că măsura este una normală, oamenii putând fi în pericol dacă intră în contact cu un cadavru.

„Nu putem spune că este o măsură exagerată, este o măsură de protecţie în plus, în condiţiile în care populaţia atinge cadavrele care sunt medii de cultură perfecte pentru agenţii patogeni şi atunci oricând pot deveni o cale de transmitere a unor boli”, a explicat Abiţei.

DSP Suceava va monitoriza pentru început doar cazurile care pun probleme deosebite, când este vorba de persoane decedate din cauza unor boli contagioase. În cazul acestora, înainte de expunerea în sălile de ceremonii funerare trebuie avizul expres al instituţiei. 

 

Punerea capacului pe sicriu poate rezolva problema îmbălsămării

În aceste condiţii, pentru a respecta prevederile legale, familia unei persoane decedate  are două opţiuni. Fie apelează la o firmă specializată şi realizează îmbălsămarea cadavrului, fie depune defunctul în sicriu cu capacul închis.

Preotul Dumitru Gliga, parohul bisericii de lângă Cimitirul Pacea, unde se află şi o casă mortuară, a precizat că noul ordin nu i-a fost adus încă la cunoştinţă, condiţii în care nu se cere în mod expres certificat de îmbălsămare.

„La persoanele decedate în spitale se emit oricum astfel de certificate de îmbălsămare, însă la cei care trec la cele veşnice acasă, nu prea. Până în acest moment ştim doar că este obligatorie adeverinţa de înhumare care se opreşte de cei de la administrarea cimitirului”.

 

Expunerea cadavrului cu sau fără capac la sicriu nu are legătură strictă cu religia

Cât priveşte expunerea cadavrului în casele mortuare cu sau fără capac la sicriu oamenii au păreri împărţite, spune preotul.

„Sunt unii care doresc neapărat ca decedatul să fie expus fără capac, în timp ce alţii vor cu capac. Noi încercăm să îi convingem de a doua variantă, însă de fiecare dată rămâne la latitudinea familiei”, a explicat preotul. Dumitru Gliga a mai spus că din punct de vedere al învăţăturii creştine nu există o regulă care se impună expunerea cadavrului pe perioada depunerii în casa mortuară sau în biserică. 

El a mai spus că la casa mortuară de la Cimitirul Pacea există şi o vitrină frigorifică, în care, la cererea familiei, se poate depune sicriul, tocmai pentru a se evita un contact direct cu trupul neînsufleţit.

Un alt preot, Alexandru Zofotă, de la Parohia Sf. Înviere Suceava, a declarat că noul ordin este unul benefic şi consideră că numărul decedaţilor cu certificate de îmbălsămare depuşi la casele mortuare este oricum semnificativ. Acesta s-a referit la cei care ajung la casele mortuare după ce au decedat în spitale. Certificatele de îmbălsămare sunt o practică obligatorie pentru persoanele decedate în spital sau cele care fac obiectul unor morţi suspecte şi sunt autopsiate de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Suceava.  

 

Un certificat de îmbălsămare costă în jur de 350 de lei

În judeţ au apărut deja firme sau persoane fizice autorizate să presteze activităţi de îmbălsămare şi să emită apoi certificate de îmbălsămare. De exemplu, o îmbălsămare prin tanatopraxie, o tehnică modernă de conservare a corpurilor neînsufleţite care presupune doar două incizii şi asigură conservarea cadavrului 8-10 zile, costă 350 de lei. 

De precizat că în alte judeţe ale ţării noul ordin a fost popularizat mult mai intens, astfel că certificatele de îmbălsămare încep să devină o practică. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mortul nu mai poate fi dus la groapă în sicriu deschis fără certificat de îmbălsămare.
 Vizualizări articol: 7763 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Mortul nu mai poate fi dus la groapă în sicriu deschis fără certificat de îmbălsămare5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Oameni fara scrupule trimis de
(31 mai 2014, 11:33:46
oameni fara sentimente si scupule,daca ar putea sa faca bani din orice,si de pe spatele mortilor....si daca nu respectam traditia ce se intampla? dupa ce ca familia e indurerata, mai vin si iti dau si amenda? oameni fara suflete "Animale cu două picioare merg pe Pământ"
2.   Taxa si pe morti!!! trimis de
(31 mai 2014, 12:28:02
Nu destul te jupoaie popii de bani la o inmormantare! iti mai baga si taxa ptr. imbalsamare. Manca-v-ar puricii de PSD-isti!
3.   Lume nebuna trimis de
(31 mai 2014, 13:00:27
LA PUPAT MOASTELE NU SE POT LUA BOLI?????
EU DE ASTA SUNT CURIOS MAI TARE CAND PROSTII PUPA UNU DUPA ALTUL ICOANELE SI CIOLANELE IN BISERICA IAR TRANMITEREA BOLILOR PRIN SALIVA ESTE MAI USOARA..
EU ZIC CA DUPA FIECARE CRETIN SA VINA POPA SA STEARGA CU SPIRT..APOI SA PUPE URMATORUL
4.   Ha ha... trimis de
(31 mai 2014, 14:50:39
Lasa ca are prostimea de unde da banuti... Daca au pentru popa si alaiul lui... este si pentru certificat
5.   Mortu "tinut viu" de organele statului prin taxe trimis de
(31 mai 2014, 20:47:45
Oricum e sigur ca buna ziua "ca cam " toate aberatiile astea vin de la IUE sau de la deservicii . Au mai dat niste parturi europene niste nenei mediocri din cavoul lor de la "bluxelll" si am preluat si noi "corentu".
6.   O propunere mai buna... trimis de
( 1 iun 2014, 23:30:07
Eu spun ca cel mai corect ar fi ca mortul sa fie pus cu fata in jos iar parlamentarii aia destepti care au scornit legea asta sa pupe unde trebuie......

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei