Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Suceava, Vasile Oşean, a făcut ieri o serie de afirmații cât se poate de neinspirate, mai ales că acestea vin din partea unui şef de instituţie care ar trebui să se preocupe de găsirea unor soluţii pentru protejarea mediului. În cadrul şedinţei Colegiului Prefectural care a avut loc ieri, Vasile Oşean a spus că una dintre cauzele pentru care este depăşit nivelul de zgomot în parcul central al Sucevei ar fi gălăgia făcută de copiii care au ieşit la joacă. Mai mult, atunci când prefectul Florin Sinescu a spus că în municipiul Suceava se înregistrează depăşiri ale valorilor admise la pulberile din aer, răspunsul lui Vasile Oşean a fost: „Asta este!”.
Toate aceste răspunsuri „demne” de un şef de instituţie care are în atribuţii protecţia mediului au fost formulate după ce Vasile Oşean a citit raportul „Starea mediului în judeţul Suceava. Dinamică. Tendinţă”, care cuprindea noţiuni extrem de tehnice şi poate prea puţin înţelese de către cei care nu îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu.
Stația de monitorizare a calității aerului de tip industrial din Burdujeni nu mai este funcțională de la începutul anului
Problemele pe care le are această instituţie în asigurarea unei protecţii a mediului au apărut încă de la începutul raportului prezentat în Colegiul Prefectural. Vasile Oşean a informat că în scopul evaluării calităţii aerului prin monitorizare continuă, pe teritoriul judeţului sunt patru staţii automate de monitorizare, dintre care două sunt în municipiul Suceava, o staţie de fond urban la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” şi o staţie de tip industrial, amplasată în cartierul Cuza Vodă din Burdujeni, în zona Grădiniţei Nr. 12. Vasile Oşean a adăugat însă că o parte din echipamentele de la aceste staţii sunt defecte, unele încă din anul 2011, iar lipsa alocărilor de fonduri de la Ministerul Mediului nu a permis remedierea lor şi buna întreţinere a celor care încă mai funcționează. Astfel se face că staţia de tip industrial din cartierul Burdujeni a fost oprită temporar încă din luna ianuarie a acestui an în urma defecţiunilor apărute la majoritatea aparatelor, motiv pentru care unii poluanţi nu au mai putut fi monitorizaţi în toate staţiile. Apoi, şeful APM Suceava a dat asigurări că măsurătorile efectuate arată faptul că în cursul anului trecut, dar şi în perioada ianuarie – aprilie 2014 nu au fost înregistrate depăşiri ale valorilor limită pentru stabilirea calităţii aerului. Vasile Oşean a declarat că indicatorul pulberi în suspensie (PM 10) din aer nu a trecut peste numărul maxim admis de depăşiri ale valorilor limită zilnice dintr-un an, de 35 de valori. Anul trecut s-au înregistrat 11 depăşiri acestor valori la staţia de la Colegiul „Mihai Eminescu”, 16 depăşiri la staţia din Burdujeni, şase la staţia din Siret şi o depăşire a valorilor la staţia din Poiana Stampei. Ulterior, Vasile Oşean a precizat că anul trecut nu s-au depăşit valorile admise nici la o altă categorie de pulberi din aer (PM 2,5), însă aceste măsurători s-au făcut doar până la data de 2 octombrie 2013, măsurătorile nemaifiind posibile după această dată deoarece s-a defectat pompa de prelevare. În raportul prezentat, Vasile Oşean a mai vorbit şi despre nivelul de zgomot urban, precizând că din analiza tendinţei din ultimii ani, cele mai mari valori măsurate pe străzi de categoria I şi magistrale care au depăşit valoarea admisibilă de 75 de decibeli au fost înregistrate în Suceava. De asemenea, cele mai mari valori măsurate în parcurile din judeţ care au depăşit valoarea maximă admisă, de 60 de decibeli, s-au înregistrat în parcul din centrul municipiului Suceava. De precizat că înainte ca prefectul Florin Sinescu să-i solicite informaţii suplimentare cu privire la aceste ultime probleme, Vasile Oşean a mai prezentat informări şi despre zonele de biodiversitate - arii naturale protejate, despre evaluarea poluării solului şi subsolului, gestiunea deşeurilor şi chimicale.
Şeful APM Suceava a spus că nu ştie ce trebuie făcut pentru a se reduce nivelul de zgomot din parcuri
După prezentarea raportului, prefectul Florin Sinescu a vrut să afle de la şeful APM o serie de informaţii cu privire la problemele semnalate în raportul prezentat de Vasile Oşean, care au fost doar constatate, fără a fi prezentate şi soluţii de remediere a lor. În primul rând, Florin Sinescu a atras atenţia asupra problemei legate de nefuncţionarea staţiilor de monitorizare a aerului, subliniind că prefectura ar fi trebuit să fie informată cu privire la aceste aspecte pentru a putea demara procedurile în vederea obţinerii fondurilor necesare pentru repararea lor. Apoi, după o discuţie cu Vasile Oşean despre măsurile pe care APM Suceava le-a luat atunci când a constatat depăşiri ale nivelului pulberilor din aer, în special în Suceava, prefectul i-a spus acestuia că rămâne o problemă faptul că se înregistrează astfel de depăşiri ani la rând. Răspunsul lui Vasile Oşean a fost unul „demn” de un director al Agenţiei de Protecţie a Mediului: „Asta este”. „Nu că asta este. Noi nu am stabilit nici o măsură. Veniţi şi cu soluţii domnule director, şi nu doar să constatăm”, i-a replicat prefectul.
Prefectul a continuat cu problema nivelului zgomotului din parcuri, în special la cel din Suceava, întrebându-l pe şeful APM Suceava ce măsuri ar trebui să fie luate pentru a reduce acest nivel. Răspunsul lui Vasile Oşean a fost la fel de „profesionist”, acesta spunându-i prefectului că „nu aş putea să spun ce măsuri se pot implementa în parcuri împotriva zgomotului. Zgomotul poate să fie şi din stradă şi să vină şi dacă e plin de copii care se joacă”. Văzând că nu o scoate la capăt nici cu această problemă, Florin Sinescu a remarcat faptul că, în materialul prezentat, Vasile Oşean nu a menţionat nimic despre măsurile concrete pe care APM le-a dispus pentru a remedia problemele. Prefectul a arătat că s-ar fi aşteptat din partea şefului APM Suceava să prezinte o informare şi cu privire la fabrica de reşapat cauciucuri de la Slobozia, acolo unde au fost semnalate grave probleme de mediu. Iar atunci când Oşean i-a spus că la această fabrică se va pune în funcţiune un sistem de spălare a gazelor care acum se montează, prefectul i-a adus aminte că acelaşi lucru l-a spus şi la ultima şedinţă a Colegiului Prefectural. Ulterior, prefectul Florin Sinescu ne-a declarat că, din punctul său de vedere, modul în care APM Suceava abordează unele aspecte ale activităţii acestei instituţii nu este unul corect. El a arătat că APM nu trebuie să facă doar măsurători şi să constate unele probleme, ci trebuie să meargă mai departe, cu sesizări la Garda de Mediu sau cu acţiuni concrete pentru remedierea lor.
(30 mai 2014, 11:16:29