Consiliul Local Fălticeni a acordat ieri titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Fălticeni prof. univ. dr. Rumelia Koren şi prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae.
Prof. univ. dr. Rumelia Koren, distinsă personalitate academică, lucrează la departamentul de Patologie a Centrului Medical Rabin şi este profesor universitar la Şcoala de Medicină a Universităţii din Tel Aviv. Stabilită în urmă cu aproape trei decenii în Israel, a reprezentat cu cinste, pretudindeni şi permanent, şcoala de medicină din România, lista lucrărilor ştiinţifice şi a demersurilor în slujba medicinii, a sănătăţii publice, consacrând-o ca patolog de talie mondială.
Prof. univ. dr. Rumelia Koren reprezintă un nume de referinţă în sfera anatomopatologiei
Prin activitatea laborioasă pe care a desfăşurat-o de-a lungul carierei, prof. univ. dr. Rumelia Koren reprezintă un nume de referinţă în sfera anatomopatologiei. O serie de metode noi de lucru în patologie poartă marca Koren. Activitatea ştiinţifică pe care o desfăşoară vizează aprofundarea studiilor patologice, prognozarea unor tumori maligne şi elaborarea unor metode noi de lucru în patologie. Deţine o activitate laborioasă, cu peste 130 de articole publicate, citate în literatură de aproximativ 2.700 de ori, 69 de abstracte/rezumate ale lucrărilor prezentate în forumuri naţionale şi internaţionale, coordonarea lucrărilor pentru aproape 20 de tineri cercetători. Activitatea şi contribuţiile aduse medicinei i-au fost răsplătite cu numeroase premii academice şi profesionale, fiind membră a unor prestigioase societăţi profesionale.
Prof. univ. dr. Rumelia Koren s-a născut la Fălticeni în 1943. După absolvirea Colegiului Naţional „Nicu Gane”, promoţia 1957-1961, a urmat cursurile Institutului de Medicină şi Farmacie Iaşi, promoţia 1967. Chiar dacă trăieşte în Israel, a rămas cu inima alături de colegii din România şi a reprezentat cu cinste, pretudindeni, numele oraşului în care s-a născut.
Prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, sprijină medicii fălticeneni
Încă din anul al treilea de facultate ştia foarte bine ce vrea să facă: medicină legală şi activitate didactică. Printre marile sale pasiuni au fost filosofia şi dreptul.
Prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae duce cu cinste numele localităţii în care s-a născut şi unde a studiat timp de 12 ani, sprijinind toate demersurile făcute de medici şi administraţia locală pentru ca la Fălticeni să se desfăşoare medicină de calitate, în spaţii moderne şi utilate corespunzător.
Printre cei prezenţi la conferirea titlului de cetăţean de onoare celor două personalităţi s-au aflat membrii deliberativului şi executivului local, prefectul Florin Sinescu,, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Alexandru Rădulescu, reprezentanţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, membri ai Colegiului Medicilor, reprezentanţi ai Comunităţii Evreieşti, medici, foşti elevi ai profesorului Vasile Astărăstoae, foşti colegi de liceu ai celor doi noi cetăţeni de onoare.
Cei doi cetăţeni de onoare se vor implica în activităţile medicale de la Fălticeni
Laudaţio pentru conferirea titlului de Cetăţean de Onoare Rumeliei Koren a fost făcut de fostul ei coleg de liceu Gheorghe Artenie, iar pentru Vasile Astărăstoae, laudaţio a fost făcut de către directorul Spitalului Municipal Fălticeni, Vlad Morariu.
Pentru a aduce în atenţia celor prezenţi activitatea pe care o desfăşoară în domeniul medical, dar şi legătura cu locul natal, Rumelia Koren a pregătit o prezentare în care s-au regăsit imagini din timpul copilăriei sale la Fălticeni, dar şi imagini care demonstrează pregătirea ei profesională.
Din partea Colegiului Medicilor Suceava a adresat un mesaj dr. Carmen Gheorghiu, care a declarat că acest eveniment unic prezintă o mare însemnătate pentru întreg corpul medical din judeţul nostru. „Vreau să transmit un gând de înaltă consideraţie şi din partea domnului doctor Sorin Hâncu, preşedintele Colegiului Medicilor Suceava, care şi-a exprimat regretul că nu poate fi prezent la acest eveniment deosebit”, a arătat doctor Carmen Gheorghiu.
Din partea farmaciştilor şi a fălticenenilor în general, un cuvânt de suflet a fost adresat de farmacista Maria Mitocaru.
În cuvântul său, dr. Rumelia Koren i-a îndemnat pe medicii suceveni să colaboreze cu medicii din Israel în cadrul publicaţiei „Conexiuni medicale”, al cărei colaborator este.
Vasile Astărăstoae, profund recunoscător pentru titlul care i-a fost acordat, a spus că „Fălticeniul este unic şi creează oameni de valoare, care privesc mai întâi în interiorul lor şi apoi în jur. Primirea acestui titlu mă determină să spun nu ipocriziei, nu demagogiei şi să merg la adevărata valoare, fiinţa umană”.
Prezent la evenimentul de la Fălticeni, vicepreşedintele CJ Suceava Alexandru Rădulescu a spus că titlul conferit celor două personalităţi este ca o recunoaştere a faptului că cei doi nominalizaţi ne reprezintă în lumea medicală şi nu numai, iar prefectul Florin Sinescu a spus că noii cetăţeni de onoare ai Fălticeniului pot fi consideraţi adevăraţi eroi, adânciţi în profesiile proprii, dar care se regăsesc în activităţile cotidiene, desfăşurate de noi toţi.
La finalul manifestării, primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, a readus în atenţia celor prezenţi importanţa celor două nume în medicina mondială.