Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 mai 2014 - Anul XIX, nr. 122 (5631)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La Fălticeni

O anchetă pentru delapidare stagnează din 2012, în timp ce 1.100 de oameni riscă să rămână fără apă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În jur de 1.100 de oameni din Fălticeni, locatarii a aproape 700 de apartamente şi garsoniere din localitate, riscă să rămână fără apă potabilă în orice moment din cauza blocajului financiar în care a ajuns asociaţia din care fac parte. Asociaţia de proprietari nr. 11 din municipiul Fălticeni are de departe cele mai mari datorii faţă de furnizorul de apă potabilă, ACET, iar asta nu pentru că oamenii nu ar fi plătit ce au consumat. În 2012, banii plătiţi de oameni s-au „evaporat” până a ajunge la furnizor, iar o comisie de la Primăria municipiului Fălticeni, care a demarat un control financiar, a găsit o lipsă în gestiune de aproape 140.000 de lei. Administratorul de la acea vreme, Liliana Elena Ciobanu, a fost pusă sub acuzare pentru delapidare în decembrie 2009, însă dosarul nu a ajuns nici azi în instanţă.

 

S-au trezit brusc cu datorii în toate părţile, vechi de doi ani de zile

Monitorul de Suceava a semnalat acest caz în ianuarie 2013, când ancheta era încă la început. Totul a ieşit la iveală după ce sute de locatari buni platnici au descoperit că, deşi au achitat utilităţile lună de lună, banii nu au mai ajuns la furnizori. Oamenii s-au trezit brusc că au datorii vechi de doi ani de zile, astfel că o fraudă a devenit imediat evidentă. Mai mult, locatarii au rămas la vremea respectivă şi fără curent electric pe casa scărilor. Asta pentru că erau datori în toate părţile. Către Goscom Fălticeni, care oferă serviciile de salubritate în municipiu, către ACET şi către E.ON.

Oamenii l-au luat la rost pe preşedintele de atunci al asociaţiei, Ioan Vizitiu, care însă a ridicat din umeri. Încasările erau gestionate de administratorul Liliana Elena Ciobanu, iar oamenii au fost trimişi să-i ceară socoteală acesteia.

 

Datoriile au crescut, iar dosarul penal s-a întors pe masa poliţiştilor

Frauda a devenit evidentă, iar toate speranţele s-au îndreptat apoi spre ancheta poliţiştilor, coordonată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni. Această anchetă ar urma să se finalizeze cu trimiterea în judecată a vinovaţilor pentru delapidare.

Astăzi, la finalul lunii mai 2014, la un an şi jumătate distanţă, dosarul penal a fost retrimis de procuror pe masa poliţiştilor, pentru a se face o nouă expertiză, existând suspiciuni că prejudiciul este mai mare. Marea problemă este că în tot acest timp datoriile au crescut, fiind aplicate penaliţări mari de întârziere.

 

Datoriile enorme la care s-a ajuns acum

Bogdan Alin Irimia, actualul preşedinte al Asociaţiei 11 Fălticeni, a radiografiat situaţia actuală: „Avem datorii totale care se cifrează la 400.000 de lei, din care doar 100.000 de lei sunt datorii efective ale locatarilor. Restul sunt bani care s-au pierdut în 2012 şi penalizările mari de întârziere care ni s-au aplicat pentru datoriile vechi”. El a arătat că prin mari eforturi din partea locatarilor s-au achitat 40.000 de lei la E.ON pentru rebranşarea scărilor de bloc la energie electrică şi 10.000 de lei la administraţia financiară, datorii vechi din perioada 2009-2012.

Marea problemă din momentul de faţă sunt însă datoriile enorme la ACET. În februarie 2014, de exemplu, datoriile depăşeau 343.000 de lei. În aceste condiţii, actuala conducere a adunat un teanc de somaţii privind sistarea furnizării apei potabile.

 

Paradox: datori pentru ce au achitat deja

„Oamenii care au plătit deja o dată serviciile şi au chitanţe nu au cum să mai dea acei bani încă o dată, lucrurile sunt foarte clare. Suntem nemulţumiţi că ancheta privind delapidarea înaintează atât de greu, iar datoriile noastre se adâncesc din ce în ce mai mult”, a mai spus actualul preşedinte al Asociaţiei 11 Fălticeni, subliniind că un sprijin esenţial în amânarea sistării furnizării apei potabile a venit din partea primarului municipiului Fălticeni, Cătălin Coman.

Este posibil ca ancheta să se îndrepte şi spre alte persoane din conducerea asociaţiei de la acea vreme, însă cert este că dosarul penal a înaintat foarte greoi şi, având în vedere că s-a cerut o nouă expertiză, nu sunt perspective să ajungă într-un termen scurt pe rolul instanţei de judecată. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O anchetă pentru delapidare stagnează din 2012, în timp ce 1.100 de oameni riscă să rămână fără apă.
 Vizualizări articol: 2946 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
O anchetă pentru delapidare stagnează din 2012, în timp ce 1.100 de oameni riscă să rămână fără apă5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Asigurare trimis de
(30 mai 2014, 14:31:23
De ce nu se face ca in tarile civilizate asigurare obligatorie pentru administratori? In caz de frauda nu trebuie sa sufere cei corecti....
2.   Hahaha... trimis de
(30 mai 2014, 19:11:55
Pai asta e poveste veche.
N-am inteles pina la urma de ce tre sa platesc cuiva factura care la rindul lui sa o plateasca pt. mine.
cind o sa intelegeti ceea ce nu inteleg eu ...
Oricum fiecare are ceea ce-si merita

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei