Groapa ecologică de gunoi de la Moara este aproape de finalizare, iar potrivit declaraţiilor preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, imediat ce investiţia va fi recepţionată se va organiza o licitaţie internaţională pentru desemnarea operatorului care se va ocupa de exploatare.
Faptul că investiţia în valoare de 27 de milioane de lei, fără TVA, a fost finalizată în termenii contractuali este meritul constructorilor, respectiv consorţiul format din firma General Construct şi Efacec din Portugalia şi filiala din Bucureşti.
Tudor Abiculesei, managerul de proiect al depozitului ecologic de la Moara, a precizat că în acest moment lucrările sunt finalizate în proporţie de 95%.
„Mai avem de executat doar o serie de impermeabilizări la staţia de tratare a levigatului. De asemenea, mai sunt de montat echipamentele din bazinele de tratare a levigatului şi finisări legate de garduri sau asfaltări. Au existat şi mici întârzieri pentru că am dorit cu toţii să alegem cele mai bune soluţii tehnice”, a explicat Tudor Abiculesei.
Echipamente de ultimă generaţie din mai multe ţări europene
Şi echipamentele necesare bunei funcţionări a depozitului ecologic de gunoi de la Moara sunt pe poziţii, gata pentru a fi puse la lucru.
Practic, aproape tot ceea ce este legat de darea în exploatare a investiţiei de la Moara se află pe poziţii. Instalaţiile din staţia de sortare sunt deja montate şi se efectuează probe la rece, urmând ca după racordarea depozitului ecologic la reţeaua de alimentare cu energie electrică să se treacă şi la probele propriu-zise.
Utilajele care vor deservi groapa de gunoi de la Moara sunt printre cele mai performante şi au fost aduse din Finlanda, Germania şi Suedia, dar printre furnizori se numără şi firme din România.
„Am avut un partener foarte serios în derularea acestui proiect. Cei de la Efacec au o experienţă mare în spate în domeniul staţiilor de sortare a deşeurilor, iar conlucrarea dintre noi şi ei s-a văzut de-a lungul timpului”, a arătat Tudor Abiculesei, inginer al firmei General Construct.
Cifrele impresionante ale investiţiei de la Moara
Din exterior, depozitul ecologic de la Moara nu impresionează cu nimic. Totuşi, cifrele care se învârt în jurul acestui proiect sunt de-a dreptul impresionante. Pentru a finaliza lucrările, constructorii au fost nevoiţi să mute circa 9.800 de vagoane de terasamente. Puse cap la cap, aceste vagoane ar forma un şir neîntrerupt, lung de la Suceava până undeva spre Buzău.
În ceea ce priveşte capacitatea de sortare, aceasta va fi de 3.500 de tone anual pentru hârtie şi carton, respectiv 8.000 de tone anual pentru plastic şi metale.
La primul capitol, staţia va sorta 35% hârtie, 45% ambalaje din carton şi 20% ambalaje de tip tetrapac, diferenţa de 10% urmând să fie reprezentată de impurităţi şi deşeuri.
La capitolul „plastic şi metale”, staţia de sortare este proiectată pentru 32% peturi incolore, 11% peturi colorate, 25% alte materiale şi amestecuri din plastic, 8% metale neferoase, 4% metale feroase şi 20% impurităţi şi resturi.
Toate aceste cifre au fost stabilite în baza unei analize care s-a realizat anterior proiectării staţiei de sortare din cadrul depozitului ecologic de la Moara şi care a ţinut cont de specificul zonei.
Perioada de viaţă a investiţiei este 30 de ani, iar în fiecare an se va opera timp de câte 300 de zile.
În ceea ce priveşte benzile de transport din staţia de sortare, acestea vor avea o capacitate de 4,3 tone/oră pentru hârtie şi carton, respectiv 2,2 tone/oră pentru plastic şi metale.
În condiţiile în care se va lucra la parametrii stabiliţi, săptămânal se vor obţine, la capătul benzii de sortare, 117 tone de hârtie şi carton şi 176 de tone de plastic şi metal.