Învăţământul sucevean ar putea beneficia de mai mulţi bani de la bugetul local al primăriei reşedinţă de judeţ, odată cu aprobarea rectificării bugetare care se află astăzi pe lista deciziilor care trebuie luate în Consiliul Local Suceava.
„Având în vedere faptul că am avut încasări bune în primele cinci luni la impozitul pe clădiri avem posibilitatea să mai facem nişte rectificări bugetare. O parte din aceşti bani, 1.140.000 lei (11,4 miliarde lei vechi) vor merge către unităţile de învăţământ, la cheltuielile de bunuri şi servicii”, a anunţat ieri primarul Sucevei, Ion Lungu.
În 2014, capitolul Învăţământ a beneficiat de cele mai mari finanţări de la bugetul local, sumele alocate depăşind 1,5 milioane de euro.
„Chiar dacă bugetul la şcoli din acest an este mai mare decât cel din 2013, banii tot nu ajung. Sunt unele şcoli, în principal fostele licee industriale, care au foarte multe clădiri şi mari consumuri energetice”, a precizat edilul sucevean.
Principalii beneficiari ai rectificării bugetare sunt Colegiul Tehnic „Petru Muşat” (fostul Grup Industrial Nr. 2), pentru care s-a propus alocarea sumei de 320.000 de lei, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară - 168.000 de lei, precum şi - Colegiul Tehnic Al. I. Cuza ( fostul Liceu Industrial Nr. 1) – 100.000 lei.
Şeful municipalităţii sucevene a spus că se impune o analizare amănunţită a modalităţii de funcţionare a acestor unităţi şcolare în anii următori, pentru că au un excedent de spaţii, în special cămine de cazare a elevilor, care nu mai sunt ocupate. „Poate ar mai trebui externalizate o parte din ele, mai ales că Universitatea Suceava îşi doreşte să preia cămine de la licee”, a concluzionat Lungu.