Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 29 mai 2014 - Anul XIX, nr. 121 (5630)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Indignare

„Forestierii ştiu de topor şi de ţapină, nu de smartphone şi online”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O nouă măsură legislativă menită să impună un control mai strict asupra gestionării masei lemnoase a stârnit numeroase reacţii adverse în rândul procesatorilor de masă lemnoasă suceveni, prezenţi la Adunarea Generală a Asociaţiei Forestierilor.

Noua lege, care urmează să intre curând în vigoare, impune folosirea unui sistem informatic modern de urmărire a oricărui transport de masă lemnoasă, din pădure până la depozit.

 

Coduri unice generate online, din mijlocul pădurii

Preşedintele ASFOR România, Nicolae Ţucunel, prezent la adunarea generală de la Suceava, a prezentat detalii despre noua Hotărâre de Guvern care vizează în special transportul masei lemnoase.

„Acum obligatorie devine completarea datelor oricărui transport într-un sistem modern, printr-o aplicaţie de smartphone sau tabletă cu sistem Android sau Windows Phone, chiar din pădure, imediat după încărcarea masei lemnoase în camion”, a explicat Nicolae Ţucunel.

În situaţia în care transmiterea informaţiilor se face dintr-o zonă cu acoperire GSM, SUMAL (Sistemul informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase) generează, în timp real, un cod unic, care se înscrie în avizul de însoţire. În situaţia în care transmiterea informaţiilor se face dintr-o zonă fără acoperire GSM, sistemul informatic generează un cod offline, care se înscrie în aviz, iar la intrarea în zona cu acoperire GSM sistemul generează codul unic.

După recepţionarea informaţiilor, SUMAL-ul generează un cod unic, precum şi data, ora, minutul şi secunda, pe care emitentul are obligaţia să le înscrie în avizul de însoţire, se arată în proiectul de HG.

Transportul/primirea/depozitarea/prelucrarea materialelor lemnoase fără a avea înscris codul unic, precum şi data, ora, minutul şi secunda emise de SUMAL sau cu aviz de însoţire în care sunt înscrise codul unic şi/sau data, ora, minutul şi secunda invalide se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei.

Conform proiectului de HG, materialele lemnoase transportate/primite/depozitate se reţin până la data la care operatorul economic face dovada transmiterii online, în SUMAL, a informaţiilor standardizate, în format corect şi complet, având incluse şi data, ora, minutul şi secunda generării codului unic de către SUMAL, iar în situaţia contrară, materialele lemnoase se confiscă sau, dacă nu se găsesc, se confiscă contravaloarea acestora.

Cel care cumpără lemnul respectiv va verifica la rândul său, când transportul ajunge la destinaţie, avizul de însoţire, neputând cumpăra în absenţa unui aviz valid cu cod unic.

Pentru ca noul sistem de control să fie funcţional, este necesar ca toate părţile implicate, de la proprietarii de păduri, exploatatori, angajaţi silvici, până la cumpărător, să deţină dispozitive conectate la internet, de tip smartphone sau tabletă, pe care să şi ştie să le folosească.

„Pentru început, va fi o perioadă de testare, de 90 de zile, a noului sistem. Prin ordin de ministru vor fi selectate trei judeţe în care să se facă testarea sistemului”, a adăugat preşedintele ASFOR România, Nicolae Ţucunel, care le-a arătat forestierilor suceveni cum funcţionează noul sistem, prin intermediul unui proiector.

 

„Dacă noi am exporta sistemele noastre de control în Germania sau Austria, s-ar cruci...”

Reacţiile celor din sală au fost vehemente.

„Asta este o tâmpenie, suntem oameni cu păr alb, nu tineri care stau la calculator. Cine are timp să se joace cu online-ul?”, a spus unul dintre procesatorii de masă lemnoasă, care s-a întrebat cum ar putea şoferul camionului, plin de noroi, după încărcarea buştenilor, să stea să butoneze pe tabletă sau pe telefon, în condiţiile în care mulţi dintre ei nici nu au văzut cum arată acestea sau cum pot fi folosite.

„Forestierii ştiu de topor şi de ţapină, nu de smartphone şi online! Ce rost mai are încă un sistem de control când deja avem fel de fel de avize de expediţie, înscriere în SUMAL şi fel de fel de servicii de control?”, a spus un alt procesator.

“Dacă totul se face acum online, să facă online şi diguri de apărare pentru inundaţii, canale de scurgere şi drumuri forestiere”, a venit propunerea ironică a altui procesator de masă lemnoasă.

Chiar şi directorul tehnic al Direcţiei Silvice Suceava, Valerian Solovăstru, consideră că măsurile de control care se impun sunt exagerate şi îngreunează mult activitatea celor care se ocupă de exploatarea lemnului.

„Dacă noi am exporta sistemele noastre de control în Germania sau Austria, s-ar cruci...Este cel mai strict sistem de control al tăierilor de păduri din lume. Şi cu toate astea, nu putem ignora furtul de material lemnos. Problema există, dar ţine de oameni. Putem băga ce măsuri de control vrem, că tăierile ilegale tot nu vor dispărea”, a concluzionat Solovăstru.

Nemulţumirile procesatorilor de lemn suceveni vizavi de implementarea noului sistem de control online vor fi transmise mai departe de către ASFOR autorităţilor centrale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Forestierii ştiu de topor şi de ţapină, nu de smartphone şi online”.
 Vizualizări articol: 2560 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
„Forestierii ştiu de topor şi de ţapină, nu de smartphone şi online”4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Citat trimis de
(29 mai 2014, 13:20:17
„Dacă noi am exporta sistemele noastre de control în Germania sau Austria, s-ar cruci...Este cel mai strict sistem de control al tăierilor de păduri din lume. Şi cu toate astea, nu putem ignora furtul de material lemnos. Problema există, dar ţine de oameni. Putem băga ce măsuri de control vrem, că tăierile ilegale tot nu vor dispărea”, a concluzionat Solovăstru....Da asa e ptr.ca nesimtirea e cea mai mare si se fura cel mai mult ,mai trebuie si mai multi ani de inchisoare si confiscarea averii nejustificate.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei