Creşterea salariilor din asistenţa socială şi sistemul sanitar reprezintă principala preocupare a sindicaliştilor din ultima perioadă. În acest sens, liderii de sindicat ai CNSLR Frăţia şi Sanitas Suceava au avut mai multe runde de negocieri cu reprezentanţii Guvernului. Una din întâlnirile la care sindicaliştii au obţinut promisiuni ferme privind soluţionarea doleanţei lor s-a derulat la Iaşi, iar din partea Ministerului Muncii a participat ministrul secretar de stat Codrin Scutaru.
„Există demersuri înaintate pentru rezolvarea problemelor salariale şi pentru elaborarea unui regulament de sporuri la nivel de ramură şi creşterea salariului minim. De asemenea, căutăm soluţii pentru scoaterea sporului de vechime din salariul de bază, pentru că nu este normal ca un angajat cu o vechime de 20 de ani să aibă acelaşi salariu sau mai mic faţă de un debutant angajat pe acelaşi post”, a arătat Gabriel Buliga, liderul de sindicat de la CNSLR Frăţia Suceava.
O listă cu 12 revendicări a fost trimisă deja la Guvern, iar sindicaliştii consideră că sunt şanse importante ca măcar o parte dintre acestea să se rezolve favorabil.
În ceea ce priveşte negocierile la nivel local, acestea s-au urnit, dar discuţiile se învârt, deocamdată, în jurul încheierii unui Contract Colectiv de Muncă.
„Până la întocmirea la nivel naţional a unui regulament de sporuri şi a unui contract de muncă pe ramură în privinţa asistenţei sociale, sindicatul Pro As din cadrul DGASPC Suceava a început negocierile cu conducerea acestei instituţii. Dorim să încheiem un Contract Colectiv de Muncă prin care salariaţii din asistenţa socială din Suceava să beneficieze de sporurile şi drepturile salariale stipulate de legile în vigoare în acest domeniu. Sperăm să ajungem la un consens, mai ales că reprezentanţii tuturor sindicatelor din DGASPC Suceava şi conducerea unităţii au arătat deschidere pentru rezolvarea problemelor semnalate”, a mai completat liderul sindical Gabriel Buliga.
(29 mai 2014, 14:35:46