Depozitul ecologic de la Moara, componentă a sistemului integrat de management al deșeurilor care este implementat la nivelul judeţului Suceava cu fonduri europene atrase prin Programul Operațional Sectorial Mediu,va fi gata în două luni. Este estimarea făcută de preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, care a efectuat ieri o vizită de lucru pe șantierul de la Moara. Nechifor a arătat că gradul de execuție a lucrărilor a depășit 90% şi că în curând problema depozitării gunoiului în această zonă a judeţului va fi rezolvată. El a mulțumit constructorului, consorţiul format din firma General Construct din Suceava, Efacec din Portugalia şi filiala din Bucureşti a acesteia, pentru ritmul foarte bun de lucru şi pentru calitatea lucrărilor. „Aici am avut de realizat mai multe elemente, pentru că execuția contractului s-a derulat secvenţial, elemente care au vizat construirea unei staţii de sortare cu o capacitate de 28.000 de tone pe an şi a unei staţii de tratare a levigatului la care am lucrat foarte mult până să găsim soluţia tehnică. Sigur că mai sunt elemente legate de construcţii adiacente, clădiri administrative, echipamente de laborator, platforme de colectare primară, staţie de spălare pentru autovehicule, pentru că fiecare maşină va fi spălată, pentru a nu duce noroi sau mizerie pe drumurile publice. Avem şi sistemele de siguranță deja realizate, adică sistemul de protecție la incendii sau sistemul de colectare a gazului metan, avem drumul de acces executat în proporţie destul de mare”, a declarat Nechifor.
Licitație internațională pentru desemnarea operatorului gropii de gunoi
Șeful administraţiei judeţene a precizat că pentru desemnarea operatorului gropii de gunoi de la Moara, dar şi al întregului sistem de management al deșeurilor se va face o licitaţie internațională. El a subliniat că studiul de oportunitate, cel mai important document al caietului de sarcini, a fost deja realizat. „Documentaţia de atribuire şi procedura de achiziţie, care este una publică, trebuie să ţină cont de reglementările europene în materie de deşeuri. Așteptăm ca şi în cadrul statului nostru să fie transpusă în practică directiva Comisiei Europene care a fost adoptată de către Parlamentul European în februarie şi care reglementează modul în care se atribuie astfel de contracte de concesiune pentru aceste sisteme de management integrat al deșeurilor”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean. El a adăugat că depozitul de la Moara a fost dotat cu toate mașinile și utilajele necesare desfășurării activității.
Contractul de execuție a lucrărilor la depozitul de deşeuri de la Moara încheiat între Consiliul Judeţean şi constructor are o valoare de 27 de milioane de lei fără TVA. Trebuie spus căsistemul integrat de management al deșeurilor în judeţul Suceava mai prevede construirea unui depozit de gunoi la Pojorâta, a unui număr de cinci staţii de transfer şi a 1.300 de platforme de depozitare.