Expoziția permanentă Sala Tronului, a Muzeului de Istorie a Bucovinei, aflată până anul viitor la Iulius Mall, se bucură de vizitatori şi în noua locaţie. Directorul complexului muzeal, Emil Ursu, ne-a declarat, ieri, că în perioada 5-26 mai a.c. expoziţia a fost vizitată de 260 de copii şi 101 adulţi. Potrivit directorului Ursu, numărul este aproape la jumătate faţă de publicul vizitator din perioada în care expoziția se afla la Muzeul de Istorie din centrul Sucevei. Explicaţia ar fi, pe de o parte, că zona centrală conferă un avantaj, iar pe de altă parte, că elevii – principalul segment căruia i se adresează Sala Tronului - sunt acum în perioada tezelor.
„După primele trei săptămâni de când am mutat Sala Tronului la mall, prima constatare este că la adulţi segmentul de vârstă este altul. Dacă la muzeu majoritatea copiilor veneau însoţiţi de bunici, la mall aproape toţi au venit cu părinţii. Cei care au intrat au cumpărat şi vederi, se vede că vin special pentru a vizita Sala Tronului. Din păcate, numărul vizitatorilor este mai mic faţă de perioada când expoziţia era la muzeu”, a spus Ursu.
Un bilet de vizitare a Sălii Tronului costă un leu pentru copii şi patru lei pentru adulţi
Directorul Emil Ursu şi-a exprimat încrederea că după 1 iunie numărul copiilor care vor veni să viziteze Sala Tronului va fi mult mai mare.
Expoziția cea mai vizitată a Muzeului Bucovinei a fost transferată, din data de 5 mai a.c., la Iulius Mall şi va rămâne aici pe durata executării lucrărilor de restaurare la clădirea muzeului, preconizate a se finaliza în data de 15 iulie 2015. Sala Tronului reprezintă o reconstituire a sălii tronului din Cetatea de Scaun a Moldovei. Personajele reprezentate sunt Ştefan cel Mare, Maria Voichița (a treia soție a domnitorului), Bogdan al III-lea cel Orb, fiu și urmașul său la tronul Moldovei, dregători şi doi ţărani. Hainele și podoabele purtate de personaje sunt lucrate manual, respectând straiele originale. Pentru a apropia manechinele de personajele pe care le reprezintă s-a folosit păr natural, iar pentru ochi proteze oculare. Corpul este realizat din fibră de sticlă. Reconstituirea Sălii Tronului are la bază documente, descoperiri arheologice și fresce datate din epoca lui Ștefan cel Mare. Ansamblul a fost inaugurat la muzeu în anul 1980, la fel ca întreaga expoziție permanentă.
Costul unui bilet de intrare este de un leu pentru copii şi patru lei pentru adulţi.