Cinci studenţi ai Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV), membri ai Grupului de Iniţiativă al Românilor din Basarabia (GIRB), au demarat, în perioada 12-21 mai, o serie de acţiuni de promovare a instituţiei de învăţământ în Republica Moldova. Tinerii au fost însoţiţi de prof. univ. dr. Vasile Efros, decanul Facultăţii de Istorie şi Geografie, basarabean la origine.
Vizaţi de demersul celor de la USV au fost elevii de liceu din anii terminali, caravana de promovare a universităţii sucevene cuprinzând 19 licee din 13 oraşe de peste Prut - Lipcani, Briceni, Ocniţa, Edineţ, Râşcani, Drochia, Ungheni, Corneşti, Orhei, Peresecina, Măgdăceşti, Chişinău şi Hânceşti.
Echipa de la USV a promovat în rândul viitorilor absolvenţi de liceu oferta educaţională pentru basarabeni, pentru anul universitar 2014-2015, a prezentat campusul instituţiei, dotările, infrastructura, laboratoarele, condiţiile de studiu, stagiile de practică, organizaţiile studenţeşti, etc.
Totodată, basarabenii care sunt la studii la Suceava le-au vorbit elevilor despre oportunitatea de a accesa o bursă Erasmus, ca urmare a celor 180 de acorduri semnate de USV cu 135 de universități partenere.
De asemenea, studenţii suceveni au împărtăşit experienţe legate de viaţa de student de la USV, de activitățile de voluntariat şi despre perspectivele în carieră odată cu dobândirea unei diplome europene.
Potrivit lui Cristian Ignatov, membru GIRB, „au fost întâlniri interactive, am discutat despre universitate, despre anumite aspecte ale fiecărei facultăţi, iar în timpul prezentărilor elevii au avut ocazia de a ne adresa întrebări. Cele mai frecvente au fost întrebările referitoare la bursele pe care le primesc studenţii basarabeni, la cazarea la căminele din campus, la costurile de studiu”.
Nu în ultimul rând, tinerii le-au explicat liceenilor modalitatea de admitere la USV, ponderea mediei de la bacalaureatul în media de admitere, actele necesare, calendarul şi procedurile admiterii, şcolarii primind şi materiale promoţionale cu toate aceste informaţii.
„Reprezentanţii liceelor de acolo ne-au împărtăşit câteva dintre dificultăţile de care se loveşte sistemul lor de învăţământ. Conform lor, elevii se adaptează cu greu schimbărilor dese şi imprevizibile în ceea ce priveşte organizarea examenului de bacalaureat. Totodată, aceştia au remarcat necesitatea colaborării, a unor schimburi de experienţă cu elevii şi profesorii din România, precum şi nevoia unor cursuri pentru accesarea de fonduri europene, a adăugat Cristian Ignatov”.
USV, prezentă şi la Târgul Universităților din România
În perioada următoare, studenţi din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” vor participa la Târgul Universităților din România, eveniment organizat tot în Republica Moldova, în Chişinău, Bălţi şi Cahul. Studenţii USV vor reprezenta universitatea suceveană, prezentând celor interesaţi numărul de locuri scoase la bătaie de către USV, pentru anul 2014-2015, facilităţile instituţiei şi vor împărţi pliante şi afişe participanților. De asemenea, studenții le vor oferi absolvenților informaţii legate de procedura de admitere, actele necesare şi metodologie.