În perioada 28 mai - 6 iunie, 22.838 de elevi din judeţul Suceava, din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, susţin, în acest an, în premieră, evaluări naţionale.
Primii care vor fi examinaţi sunt elevii de clasa a IV-a, aproape 7.500 în judeţul Suceava.
Evaluarea națională a elevilor din clasa a IV-a va începe astăzi, cu proba la limba română, și se va încheia pe 30 mai, cu proba la limba maternă pentru elevii aparținând minorităților naționale. Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației, elevii de clasa a IV-a vor mai susține pe 29 mai proba la matematică.
Următoarele evaluări sunt cele de la clasele a II-a, acestea având loc între 2-4 iunie.
7.400 de şcolari suceveni vor fi testaţi pe 2 iunie la limba română şi pe 4 iunie la matematică.
Totodată, elevii de clasa a VI-a, aproape 8.000 în judeţ, susţin evaluările, în zilele de 5 şi 6 iunie, la limba română şi matematică şi ştiinţe ale naturii.
Testările vor începe la ora 10.00.
Notele nu se vor trece în catalog şi nu se fac publice
Nivelul de dificultate al testelor va fi mediu. Fiecare test este elaborat pentru a putea fi rezolvat în 25 de minute la clasa a II-a şi în 60 de minute la clasele a IV-a şi a VI-a.
Rezultatele obţinute nu se trec în catalog şi nu sunt făcute publice. Acestea sunt valorificate la nivelul unităţii de învăţământ prin elaborarea planurilor individualizate de învăţare, consemnarea în portofoliul educaţional al elevului, respectiv informarea părinţilor elevului asupra stadiului competenţelor evaluate.
Fiecare test este evaluat de către două cadre didactice, pentru fiecare disciplină în parte.
Cu toate că notele nu se vor trece în catalog, profesorii suceveni care predau la clasele vizate de evaluare au desfăşurat programe în vederea pregătirii pentru aceste testări. La clasă, elevii rezolvă modele de teste publicate la finele lunii martie, de Ministerul Educaţiei, variantele fiind formulate după programele şcolare pentru fiecare disciplină de studiu.
În clasele în care se va susţine testarea nu vor fi camere video, elevii fiind supravegheaţi, la clasele a II-a şi la a IV-a, de învăţătoare şi un alt cadru didactic din unitatea de învăţământ, iar la a VI-a de două cadre didactice din şcoală. Elevii nu vor fi separaţi câte unul în bancă, însă testele vor fi pe mai multe numere, astfel încât să nu se poată copia.
Ministerul Educaţiei a menţionat că prin introducerea evaluărilor naţionale la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a se poate urmări mai bine cum evoluează fiecare elev, dar şi dacă şi unde sunt probleme la nivel de şcoală, de clasă sau de elev.
Prin intermediul acestor testări se va şti în ce măsură elevul şi-a însuşit elementele de bază specifice vârstei: scris, citit, socotit, insistându-se, ulterior, pe corectarea eventualelor dificultăţi.