Un bărbat care se consideră nedreptăţit de verdictele unor procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava a decis să protesteze în faţa acestei instituţii. Iniţial, Vasile Senciuc, din Călineşti Cuparenco-Şerbăuţi, a încercat să se aşeze pe scările de acces în instituţia parchetelor, dar jandarmii nu i-au permis acest lucru, motiv pentru care bărbatul s-a aşezat pe o bancă din apropiere.
Pancartele, icoana şi steagul pe care protestatarul le-a aşezat atrag atenţia trecătorilor care se opresc preţ de câteva secunde pentru a încerca să înţeleagă motivele pentru care s-a ajuns la acest protest.
Vasile Senciuc a povestit că totul a început în urmă cu 14 ani, când soţia sa şi sora acesteia au fost chemate în judecată pentru stabilirea unei moşteniri. Procesul le-a avut pe de o parte pe soţia şi cumnata protestatarului, iar de cealaltă parte au fost a doua soţie a socrului său, Constantin Semeniuc, şi fiica acesteia dintr-o altă căsnicie, Maria Nicşan.
În final, în 2004, instanţele au decis că cele două surori trebuie să primească o suprafaţă de 1,04 hectare de teren, mai multe utilaje agricole şi o serie de produse agricole.
„În cursul anului 2007 am apelat la un executor judecătoresc din Rădăuţi, care iniţial a spus că se ocupă de caz, iar mai apoi mi-a returnat banii şi m-a îndrumat către un alt coleg. În 2010 m-am adresat executorului judecătoresc Constantin Jugaru, iar pe data de 2 decembrie ne-am deplasat la locuinţa socrului meu, decedat între timp, pentru executare silită”, a arătat Vasile Senciuc.
Bunurile supuse executării erau degradate complet
Numai că, în momentul în care au ajuns la locuinţa defunctului Constantin Semeniuc, executorul judecătoresc şi Vasile Senciuc, care avea procură să-şi reprezinte soţia şi cumnata, au constatat că utilajele agricole erau ruginite şi total improprii exploatării, iar produsele agricole se deterioraseră.
Vasile Senciuc a refuzat să ridice bunurile respective şi a cerut despăgubiri în bani, dar partea adversă a fost de acord cu acest aspect doar în baza unei expertize.
„După două zile de la acest eveniment am fost chemat de executorul judecătoresc Constantin Jugaru, care mi-a restituit onorariul şi mi-a spus că nu se mai ocupă de dosar. Am făcut o reclamaţie la Camera Executorilor Judecătoreşti, de unde mi s-a transmis că trebuie să merg din nou la executorul Constantin Jugaru. Am mers din nou în cursul anului 2011, dar timp de aproape doi ani nu s-a întâmplat absolut nimic cu dosarul de executare”, a mai menţionat Vasile Senciuc.
Exasperat, bărbatul a înaintat o plângere la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, dar procurorul care a soluţionat cauza a clasat dosarul pe motiv că fapta nu există. Nici plângerea depusă la procurorul general Vasile Mandici împotriva soluţiei iniţiale nu a avut mai mult succes.
Pentru că se consideră victima abuzurilor procurorilor, dar şi a executorilor care l-au purtat pe drumuri timp de zece ani, Vasile Senciuc a decis să iniţieze acest protest.
„Aştept timp de zece zile să văd ce se petrece. Dacă nu primesc nici un răspuns din partea celor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava voi intra în greva foamei, iar dacă nici acest protest nu va avea ecou îmi voi da foc în faţa acestei clădiri”, a mai arătat Vasile Senciuc.