Cu toate că nu sunt bucătari, doi tineri suceveni cunosc aproape toate secretele pastelor făinoase. Au întors pe toate părțile kilograme întregi de spaghete, penne, cannelloni şi bucatini, însă nu pentru a găti delicii italiene, ci pentru a realiza un pod din paste făinoase capabil să susțină sute de kilograme.
Sucevenii Ana Maria Carpea şi Alexandru Ţigănescu, studenţi ai Facultăţii de Construcţii, specializarea Inginerie Civilă, din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, s-au calificat la Campionatul Mondial de poduri din paste făinoase, competiţie ca va avea loc la Budapesta, la finele acestei luni.
Alături de alţi doi colegi, tinerii au participat, la Cluj, la Concursul studenţesc de poduri de paste făinoase, unde şi-au adjudecat premiul I, fapt ce le-a asigurat participarea la competiţia mondială de la Budapesta. Campionatul de la Budapesta le va testa creativitatea şi-i va pune faţă în faţă cu una dintre cele mai mari provocări ale unui inginer constructor: să proiecteze şi să realizeze un pod din paste făinoase. Chiar dacă pare o glumă nu este deloc aşa, mai ales că structurile studenţilor vor trebui să susţină câteva sute de kilograme.
Au lipit pastele cu adeziv pe care l-au uscat cu foehnul
Concursul de la Cluj a avut rolul unei etape de selecţie pentru Campionatul Mondial de poduri din paste făinoase, din Ungaria. Şapte echipe ale Universităţii Tehnice din Cluj s-au înscris în concurs, însă doar trei vor reprezenta România în Ungaria.
Echipa sucevenilor a realizat un pod din spaghete, penne şi adeziv, capabil să susţină 393,5 kilograme, rezistenţa acestuia plasând echipa pe prima treaptă a podiumului.
Potrivit lui Alexandru Ţigănescu, „pentru construcţia arcelor am folosit penne de 2 centimetri, iar pentru tiranţi, spaghete lungi de 50 de centimetri. Pennele le-am cumpărat dintr-un hipermarket, însă spaghetele de care aveam nevoie nu se găsesc în România, astfel că ni le-a adus cineva din Austria”.
„Macaroanele” au fost îmbinate cu adeziv.
„Am folosit un adeziv care nu se lipeşte instant, astfel la fiecare lipitură am folosit foehnul pentru a economisi timp”, a mai mărturisit suceveanul.
Potrivit cerinţelor competiţiei, masa totală admisă a machetelor a fost de 1.000 de grame. O altă regulă a fost ca podul din paste făinoase să nu depăşească lungimea de 1 metru, lăţimea de 13 centimetri şi înălţimea de 60 de centimetri.
Din echipa celor doi suceveni au mai făcut parte Dana Maria Cheţan şi Paul Musta.
Pastele perfecte sunt greu de găsit
Construirea unei structuri din acest material presupune cunoştinţe inginereşti cât se poate de serioase, tinerii lucrând la ineditul pod timp de o săptămână. Nu-i lucru uşor să găseşti pastele perfecte, calitatea acestora fiind esenţială pentru ca structura să reziste la o greutate cât mai mare.
„Pastele trebuie să aibă regularitate geometrică, să nu prezinte deformaţii, să aibă o culoare constantă, fără pete. Ca o concluzie, pot să spun că a fost o competiţie reuşită, cu rezultate promiţătoare, concurenţă puternică şi emoţii pe măsură. Profesorii care s-au ocupat de coordonare sunt: drd. ing. Ioana Marchiș, conf. dr. ing. Gobesz Zsongor şi decanul facultăţii, conf. dr. ing. Nicolae Chira, cărora le mulţumim”, a mai menţionat Alexandru.
Cât despre campionatul de la Budapesta, acesta se află la cea de-a IV-a ediţie. Anul trecut, în competiţie s-au înscris tineri din Ungaria, Germania, Bulgaria, Lituania, Portugalia şi România.
Locul III la Debrecen
La finele anului trecut, tinerii au realizat un pod din paste făinoase ce a susţinut 210 kg, aceştia clasându-se pe podiumul unei competiţii desfăşurate în Debrecen, Ungaria. În cadrul concursului din Ungaria, acesta a fost cel mai bun rezultat obţinut de echipele care au reprezentat România.