846 de candidaţi s-au înscris pentru a susţine, în acest an, concursul de titularizare în învăţământul preuniversitar sucevean, pentru aceştia fiind disponibile doar 91 de posturi cu viabilitate de patru ani, care pot fi ocupate pe o perioadă nedeterminată (ca titular).
Cei mai mulți candidați s-au înscris pentru a ocupa un post de învățător, 131 de candidați, pentru aceştia fiind disponibile doar zece posturi titularizabile.
Concurenţă mare se înregistrează la disciplinele geografie şi engleză, unde sunt 59 de candidaţi şi doar câte un post titularizabil disponibil.
Pentru o catedră de limba şi literatura română s-au înscris 110 candidaţi pe trei posturi, la educație fizică sunt 72 de candidați pe opt locuri, învăţământ special – 41 de candidați pe şase locuri, învăţământ tehnic (ingineri și maiștri) - 62 de candidați pe 13 locuri.
Candidaţi mai puțini există la: învățători la limba rromani, religie penticostală (câte un candidat), psihologie, consiliere psihopedagogică, educație tehnologică (câte doi candidați), limba ucraineană maternă (trei candidați) și kinetoterapie (trei candidați).
Potrivit prof. Gheorghe Lazăr, inspector general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, „dintre candidații înscriși, 133 sunt absolvenți ai promoției 2014, cei mai mulți reprezentând disciplinele: învățători, limba și literatura română și educatoare”.
În judeţul Suceava sunt scoase la concurs 518 posturi, dintre care doar 91 au viabilitate de patru ani. Dintre cele 91 de posturi cu viabilitate de patru ani, care pot fi ocupate pe perioadă nedeterminată (ca titular), 47 sunt în unităţi şcolare aflate în mediu urban.
Două centre de examinare
Concursul de titularizare constă în probă practică sau inspecţie specială la clasă şi probă scrisă. În perioada 26 mai – 27 iunie, se vor desfăşura inspecţiile şi probele orale, urmând ca examenul scris să aibă loc pe 21 iulie.
La nivelul judeţului, s-au stabilit două centre de evaluare – Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava, unde vor fi examinaţi 294 de candidaţi, şi Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava, unde vor susţine proba scrisă 552 de candidaţi.
Rezultatele se vor afişa pe 25 iulie, iar contestaţiile se vor depune pe 25 şi 26 iulie. Notele finale vor fi făcute publice pe 30 iulie. Din 31 iulie încep şedinţele publice de repartiţie pe posturi.
Nota obţinută la proba practică sau la inspecţia specială la clasă are o pondere de 25% în media de repartizare, iar nota obţinută la proba scrisă reprezintă 75% din media de repartizare.
Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată, candidaţii trebuie să obţină minimum nota 7 atât la proba scrisă, cât şi la cea practică sau la inspecţia specială la clasă. Cei care vor obţine note mai mici de 7 vor putea ocupa un post de suplinitor.