Lemnul din pădurile Sucevei – cea mai mare resursă a judeţului, este disputat între micii procesatori de masă lemnoasă şi marile companii, precum cele ale căror fabrici sunt la Rădăuţi, care, având o altă putere financiară, şi-au adjudecat aproape întreaga cantitate de masă lemnoasă exploatată.
Nemulţumirile firmelor mici şi mijlocii din industria lemnului vizavi de această problemă au fost dezbătute ieri, în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR), în prezenţa preşedintelui la nivel naţional al acestei organizaţii – Nicolae Ţucunel, a preşedintelui sucursalei Suceava – Constantin Arion, a directorului tehnic al Direcţiei Silvice Suceava, Valerian Solovăstru, a directorului ITRSV Suceava, Daniel Coroamă, a preşedintelui Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Suceava, Rareş Hrestic, dar şi a unui invitat special, senatorul Neculai Bereanu, venit să prezinte un proiect de lege iniţiat pentru sprijinirea comunităţii locale.
“Exploatarea masei lemnoase trebuie să devină o resursă locală”
Şedinţa, care a început cu un moment de reculegere în memoria fostului vicepreşedinte ASFOR, Crezant Ghenghea, recent dispărut dintre noi, urmată de o prezentare a activităţii ASFOR pe anul trecut şi o trecere sumară în revistă a economiei forestiere a judeţului, a continuat cu dezbateri pe tema noului Cod silvic, ce urmează să fie aprobat în Parlament, dar şi a altor noutăţi legislative ce reglementează activitatea forestieră.
În acest context, forestierii suceveni au solicitat implementarea unor măsuri de protecţie a micilor afaceri locale cu masă lemnoasă, puternic afectate de presiunea marilor companii, astfel încât satele şi comunele din zona de munte, unde activitatea forestieră este principala sursă de venit, să nu fie „pustiite” din cauza problemelor economice.
„Exploatarea masei lemnoase trebuie să devină o resursă locală. Acolo unde sunt pădurile statului, tot ce se obţine din această activitate ia drumul Bucureştiului”, a remarcat Ciprian Muscă, consilierul sucursalei Suceava a ASFOR, care consideră că ar trebui să fie date noi reglementări, în urma cărora Suceava, care este cel mai împădurit judeţ din ţară, să beneficieze măcar de o parte din veniturile obţinute din exploatarea masei lemnoase.
20% din volumul ce se poate recolta din pădurile statului, rezervat firmelor mici şi mijlocii
Un prim pas în această direcţie a fost făcut printr-o iniţiativă legislativă a senatorilor PSD Neculai Bereanu şi Ovidiu Donţu, prin care firmele mici şi mijlocii din industria lemnului care au un volum anual atestat spre exploatare de până la 5.000 de metri cubi de masă lemnoasă ar putea achiziţiona prin licitaţie şi negociere, conform legii, 20% din volumul maxim anual ce se poate recolta din pădurile proprietate publică a statului.
Detaliile acestui proiect de lege au fost prezentate de către senatorul Neculai Bereanu, care a precizat că ideea inițierii proiectului a apărut după mai multe întâlniri cu reprezentanții firmelor mici şi mijlocii de exploatare a lemnului din zona de munte, care i s-au plâns că din cauza marilor operatori de pe piaţă nu mai pot achiziționa masă lemnoasă pentru a-şi desfășura activitatea şi din cauza aceasta nu au putut menține o mulţime de locuri de muncă.
„Cu siguranţă vor fi presiuni şi proteste din partea marilor companii, dar trebuie să vă ţineţi tari pe poziţii, iar noi vă vom fi alături, pentru a vă menţine afacerea şi locurile de muncă. Este posibil ca opoziţie în acest sens să fie chiar şi de la Bruxelles, de la Uniunea Europeană, dar acolo e misiunea europarlamentarilor noştri să îi lămurească că nu este o lege anticoncurenţială, ci una de susţinere a comunităţilor locale”, a adăugat Bereanu.
Directorul tehnic al Direcţiei Silvice Suceava, Valerian Solovăstru, a precizat că o astfel de lege a fost în vigoare înainte de aderarea la UE, aceasta fiind abrogată deoarece se considera că nu respectă normele europene.