Zeci de studenţi şi masteranzi din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) şi de la Academia de Studii Economice a Moldovei (ASEM), Chişinău, au participat la cea de-a VI-a ediţie a Concursului Studențesc Internaţional ”Profesia contabilă - o carieră de succes”, competiţie ce vizează facilitarea tranziţiei de la şcoală la viaţa profesională a viitorilor economişti.
În cursa pentru premiile consistente puse la bătaie de către organizatori au intrat 22 de lucrări (realizate individual sau pe echipe), zece dintre acestea calificându-se în faza finală a competiţiei.
Ajuns la cea de-a VI-a ediție, concursul inițiat de un grup de foști studenți și actuali profesioniști în domeniul contablității și membri CECCAR (Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România) s-a bucurat, ca și în anii precedenți, de coordonarea prof. univ. dr. Elena Hlaciuc. Mai mult de atât, concursul s-a transformat într-unul de talie internațională, participarea studenților de la Academia de Studii Economice a Moldovei, Chișinău, fiind elementul care a adus concurenți veritabili în competiție.
Premianţii
Festivitatea de premiere a celor mai bune lucrări înscrise în concurs a fost găzduită, ieri, de Auditoriumul ”Joseph Schmidt” al Universității ”Ștefan cel Mare”.
Prezent la ceremonie, rectorul USV, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, a salutat iniţiativa organizării unei competiţii de acest gen, menţionând că „atât eu, cât şi întreaga conducere a universităţii suntem extrem de preocupaţi de participarea studenţilor noştri la concursuri”.
Acesta a mai evidenţiat că astfel de competiţii pot intermedia şi facilita legătura dintre mediul de afaceri şi cel universitar, dintre angajatori şi studenţi, fapt ce conduce la îmbunătăţirea inserţiei absolvenţilor pe piaţa muncii.
La rândul său, prof. univ. dr. Elena Hlaciuc a apreciat calitatea lucrărilor înscrise în ediţia din acest an, evidenţiind că „participanţii au impresionat prin lucrări de o înaltă ţinută ştiinţifică”.
Fondul total de premii a fost de 15.000 de lei, fiecare finalist fiind recompensat cu un premiu de 500 de lei. Totodată, s-au acordat trei premii speciale în cuantum de 1.000 de lei (premiul juriului - Luminița Pîslaraș Grîu, ASEM, premiul din partea CECCAR Suceava - Laurențiu Anisie, USV, şi premiul din partea Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava - Natalia Ștefîrța, ASEM). Autorii celor mai bine clasate lucrări au primit burse de 1.500, 2.000 şi 3.000 de lei.
Premiul al III-lea a fost adjudecat de Marieta Ciucănel, Liliana Coca, Oana Cotleț și Emilia Dudici, USV, premiul al II-lea a fost câştigat de Cristina Cernit, ASEM, iar premiul I a mers la echipa formata din Alexandra Iațcu, Violeta Serediuc, Claudia Iftime, Andreea Hrițac, USV.