Circa 200 de angajaţi din învăţământul preuniversitar sucevean au pichetat ieri, timp de o oră, sediul Prefecturii Suceava.
Protestul a fost organizat de Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava (ASIS) pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra situației grave în care se află personalul nedidactic din şcoli (muncitori necalificați, fochiști, paznici, îngrijitori etc.), generată de salariile umilitoare ale acestei categorii de salariați.
Manifestarea, la care au participat dascăli din tot judeţul, a fost una liniştită. Participanţii nu au scandat lozinci sau sloganuri, revendicările acestora fiind, în schimb, consemnate pe pancarte cu mesaje precum: „Când va deveni învăţământul prioritate naţională?”, „Guvernanţi, salvând educaţia, salvaţi România”, „6% din PIB”, „Creşterea salariilor cadrelor didactice”, „Debirocratizarea sistemului de învăţământ” etc.
„Sunt oameni care trăiesc la limită, nu-şi pot plăti nici măcar cheltuielile”
Membrii de sindicat au menţionat că acţiunea de ieri îşi are fundamentul în starea deplorabilă în care se află sistemul educaţional, oamenii şcolii evidenţiind problemele cu care se confruntă învăţământul din România şi cerând soluţionarea revendicărilor lor.
Preşedintele Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, prof. Giani Leonte, a menţionat că acţiunea de ieri are rolul de a semnala, în primul rând, situaţia personalului nedidactic din şcoli, categorie socio-profesională care trăieşte la limita de subzistență.
„Principala noastră revendicare constă în modificarea salarizării personalului nedidactic. Sporul lor de vechime este inclus în salariul de bază şi nu se adaugă acestuia, aşa cum este normal. Lor li se refuză dreptul la respectarea salariului minim pe economie”, spune Giani Leonte.
Camelia Sturza este îngrijitoare la un colegiu din municipiul Suceava, aceasta mărturisind că face parte dintr-o categorie care se află într-o situaţie dezastruoasă din punct de vedere al volumului de muncă şi al salarizării.
„Sporul de vechime trebuie neapărat scos din salariul brut. Volumul de muncă este foarte mare pentru personalul de îngrijire, sunt poate două-trei femei de serviciu la mai multe şcoli. Sunt îngrijitori sau fochişti care merg cu mai puţin de 6 milioane de lei vechi acasă. Mulţi au rate, sunt oameni care trăiesc la limită, nu-şi pot plăti cheltuielile, rămân cu restanţe, salariile sunt foarte mici”, a arătat femeia.
Lista de revendicări
Sindicaliştii au readus în atenţia guvernanţilor o serie de revendicări, acestea fiind enunţate de mai multe ori de-a lungul timpului, fără, însă, a-şi găsi rezolvare.
Ei solicită decontarea navetei profesorilor, debirocratizarea sistemului de învăţământ, modificarea programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor, deblocarea posturilor didactice auxiliare şi nedidactice, acordarea gradaţiei de merit şi personalului didactic auxiliar şi modificarea anumitor prevederi din Legea Educaţiei Naţionale.
Gheorghe Tresciuc este învăţător la şcoala din Cârlibaba, el mărturisind că alocarea a 6% din PIB educaţiei ar rezolva în mare problemele din sistem, ţinând cont că, în prezent, valoarea se situează în jurul a 3%.
„Mă gândesc mai ales la cei tineri, care intră în sistem şi care primesc salarii de mizerie, până în 10 milioane de lei vechi. Nu poţi, din aceşti bani, să-ţi întreţii familia, să-ţi cumperi cărţi, să dai examenele, să te îmbraci cum trebuie. Totodată, ar trebui schimbate manualele şcolare, avem în şcoli manuale editate acum 9-10 ani, materialul didactic vine cu mare greutate în şcoli, baza materială e slabă, profesorii de sport nu au unde să-şi ţină orele, sunt multe probleme”, spune învăţătorul.
La finalul protestului, liderii de sindicat s-au întâlnit cu reprezentanţii Prefecturii Suceava pentru a purta o serie de discuţii.
(21 mai 2014, 11:43:05
Cand va organiza domnul GIANI proteste pentru ca profesorii sa-si primeasca banii din hotararile judecatoresti???