Desemnarea unui nou operator de transport şi distribuţie a energiei termice în municipiul Suceava va dura mai mult decât se preconiza.
Anularea licitaţiei din 14 mai, din lipsă de ofertanţi, a impus reluarea procedurilor de licitaţie, astfel încât o nouă încercare va fi făcută în data de 23 iunie, cu o zi înainte de expirarea contractului Primăriei Suceava cu Termica.
De altfel, pe 24 iunie expiră termenul de 12 luni în care Termica mai putea presta acest serviciu, după expirarea licenţei de la ANRSC.
Totuşi, primarul Sucevei, Ion Lungu, spune că expirarea acestor termene nu va afecta populaţia, pentru că se vor găsi soluţii pentru asigurarea apei calde, în continuare.
„Cel mai mare pericol pentru asigurarea apei calde este neplata facturilor de către populaţie. Putem da un mandat temporar la Termica, să asigure în continuare acest serviciu, ori putem găsi altă soluţie, prin desemnarea unui operator temporar, dintre cei care vor participa la licitaţie. Legea ne permite mandatarea unui operator care să presteze acest serviciu până la câştigarea licitaţiei de către unul dintre participanţii la cea de-a doua licitaţie”, a explicat şeful municipalităţii sucevene.
Conform acestuia, principala problemă o reprezintă neplata utilităţilor.
„Deşi mai este puţin până la finele lunii, încasările sunt extrem de slabe, de numai 600.000 lei. Sperăm să se mai îndrepte situaţia, pentru că altfel, furnizorul de agent termic se va vedea forţat să stopeze producţia”, a adăugat Ion Lungu.
Noul producător de energie termică al Sucevei, Bioenergy, nu a recuperat în totalitate nici măcar banii pentru căldura furnizată anul trecut, în prima parte a iernii, motiv pentru care nu a putut achita decât o parte din masa lemnoasă primită de la furnizori, restul fiind pusă sub sechestru. În prezent, energia termică necesară asigurării apei calde pentru suceveni este produsă pe gaz metan, dar, dacă nu va fi achitat consumul către E.ON, producţia va fi sistată.