Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava (ASIS) i-a invitat pe cei 18 parlamentari suceveni la o dezbatere privind salarizarea discriminatorie şi nelegală a personalului nedidactic, dar şi despre alte probleme privind starea învăţământului preuniversitar. Întâlnirea ar fi trebuit să aibă loc vineri, 16 mai, la Consiliul Judeţean Suceava, însă nici un senator sau deputat din judeţ nu a fost prezent la şedinţă.
Potrivit sindicaliştilor, „reprezentanţi din toate zonele judeţului, personal didactic şi nedidactic, au aşteptat cu interes şi speranţă că partenerii de dialog, cei care legiferează în Parlamentul României, vor fi interesaţi de problemele din educaţie”. Aceştia au mai arătat că şi-ar fi dorit să poarte un dialog eficient în urma căruia să găsească soluţii la revendicările lor şi, în special, pentru salarizarea personalului nedidactic, categorie „supusă în permanenţă condiţiilor de muncă deosebite şi penibile”.
„Fiind preocupaţi să-şi rezolve propriile interese, nici unul dintre ei, cu excepția Sandei-Maria Ardeleanu, care și-a trimis consilierul, nu a considerat că problemele propuse spre dezbatere sunt atât de importante încât să-şi rupă o oră din preţiosul lor timp. Asta dovedeşte indiferenţa aleşilor noştri care acum bat din poartă în poartă pentru noi voturi. Asta-i <prioritatea națională> prevăzută în Legea educației naționale?”, comentează reprezentanţii ASIS.
Problemele amânate
Sindicaliştii au vrut să aducă în atenţia celor 18 parlamentari suceveni „situația materială gravă a personalului nedidactic din şcoli” (muncitori necalificați, fochiști, paznici, îngrijitori etc.), generată de salariile umilitoare ale acestei categorii de salariați. Sindicaliştii spun că „această categorie socio-profesională, împreună cu un număr semnificativ de cadre didactice, trăiesc la limita de subzistență”.
În cazul personalului nedidactic sporul de vechime este inclus în salariul de bază şi nu se adaugă acestuia, aşa cum este normal, astfel că leafa lunară pe care aceştia o încasează este în jurul sumei de 650-700 de lei. În judeţ, circa 1.800 de persoane lucrează ca personal nedidactic.