Pasiunea a doi fraţi din Pătrăuţi a condus la descoperirea unor piese medievale care ar putea îmbogăţi patrimoniul Muzeului Bucovinei Suceava. Cei doi fraţi, Marius şi Cristian Hatnean, şi-au cumpărat în urmă cu circa doi ani detectoare de metale şi de atunci îşi alocă tot timpul liber căutării de comori prin pădurile şi pe dealurile din judeţ. Luna trecută au găsit chiar în comuna natală o spadă de fier medievală, trei monede şi doi solzi de armură din aceeaşi perioadă, un inel de cupru cu inscripţie, un fragment de inel de bronz cu inscripţie cap de bour şi alte câteva piese pe care le-au predat, conform legii, Primăriei Pătrăuţi. Obiectele au ajuns la Muzeul Bucovinei, şi în această săptămână se va întruni comisia de evaluare, inclusiv din punct de vedere financiar.
Detectoarele de metale se autorizează obligatoriu la poliţie, la fel ca armele
Căutarea de comori nu este chiar cea mai obişnuită îndeletnicire, dar Marius şi Cristian Hatnean sunt pasionaţi de această activitate şi îi dedică fiecare weekend cu vreme frumoasă. Marius este student în anul II la Electronică, iar Cristian masterand la Inginerie alimentară, la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava. Şi-au dat seama că le-ar plăcea să caute mărturii ale trecutului după ce au văzut la televizor o emisiune cu căutătorii de meteoriţi. Au început să strângă bani şi şi-au cumpărat primul lor detector de metale, unul chinezesc, pe care au dat 100 de dolari. Nu era grozav, dar le-a confirmat că au făcut alegerea corectă, că această căutare de comori le aduce satisfacţii.
La început nu au găsit piese de valoare, dar cu fiecare descoperire au vrut mai mult. „Anul trecut, în iunie, mi-am cumpărat şi eu un detector, cu 200 de euro. Ne-am autorizat la poliţie ca detectori, conform legii, şi mergem pe dealuri ori de câte ori avem timp. Eu sunt pasionat de obiectele din cele două războaie mondiale; cu ajutorul lor putem să ne imaginăm cum era viaţa oamenilor în acea perioadă. Cumva vizualizăm ceea ce am auzit de atâtea ori povestit de părinţi sau bunici ori ce am învăţat la şcoală”, ne spune Marius.
Autorizarea detectoarelor se face la fel ca pentru arme: cu cazierul judiciar al proprietarului, factura de achiziţie, tradusă în limba română, cu seria şi numărul aparatului.
Fiecare are propria cutie de comori
De curând, Marius şi Cristi au reuşit să economisească 600 de euro, cu care şi-au cumpărat un detector mai performant şi l-au pus deja la treabă. Rezultatele nu s-au lăsat aşteptate.
Acasă, fiecare dintre fraţi are cutia lui de comori, din care ne arată monede, nasturi, inele, cartuşe, brichete vechi. Din garaj vin cu o sacoşă de cartuşe, de la 1700 până în cel de-al Doilea Război Mondial. Piesele cele mai dragi le au în casă, pe o etajeră comună: ceasuri vechi de buzunar, un glonte care a fost modificat pentru a ascunde un cifru, o gamelă cu lingură şi furculiţă cu care mâncau soldaţii în Primul Război Mondial, un satâr şi alte câteva obiecte din aceeaşi perioadă.
„Mă gândesc la oamenii care le-au folosit, la soldatul care a mâncat din gamela asta, de exemplu. Sau la proprietarii ceasurilor. Sunt frumoase, probabil amintiri de familie. Noi le-am găsit în apropierea unor drumuri comerciale vechi, cred că oamenii le-au pierdut, le-au căzut din buzunar”, ne-a spus Cristi.
Autorii descoperirilor au dreptul la 30 la sută din valoarea obiectelor găsite
Legea le permite să păstreze obiectele care au mai puţin de 100 de ani vechime sau să le vândă unor colecţionari din România. Pentru că nu de fiecare dată pot data obiectele pe care le găsesc, preferă să urmeze traseul legal şi să anunţe primăria din localitatea pe raza căreia au descoperit piesa. Mai departe este anunţată Direcţia pentru Cultură, apoi muzeul, care, dacă este interesat de achiziţie, face evaluarea. Tot comisia de evaluare din cadrul muzeului stabileşte şi valoarea financiară. Cei care au făcut descoperirea primesc 30 la sută din suma stabilită de comisie şi mai pot primi un bonus de 15 la sută de la primăria localităţii unde s-a făcut descoperirea.
Dacă Muzeul Bucovinei va considera suficient de valoroase piesele descoperite de cei doi studenţi la Pătrăuţi, va fi pentru prima dată când vor câştiga bani de la stat din pasiunea lor.
„Până acum, din monede comuniste am mai scos bani de baterii la detectoare, dar nu am găsit nimic atât de valoros încât să fie cumpărat de muzeu. Acum ar fi prima dată”, ne-a declarat Marius.
Cei doi tineri au mai descoperit un amplasament austro-ungar de la 1800 în Pasul Tihuţa, pentru care însă nu i-a plătit nimeni.