Cei peste 10.000 de angajaţi din învăţământul preuniversitar sucevean vor primi salarii incomplete pentru luna mai. Cel puţin aşa susţin reprezentanţii Uniunii Judeţene a Sindicatelor „Pro Educaţia” şi ai Sindicatului Salariaţilor din Învăţământ Suceava (SIP).
Pentru plata integrală a salariilor pe luna mai, plată ce se va face în luna iunie, mai este necesară suma de 1,93 de milioane de lei.
Totodată, sindicaliştii anunţă că, pentru semestrul al II-lea, banii sunt insuficienţi şi pentru plata sumelor aferente drepturilor salariale câştigate în instanţă de profesorii suceveni.
Salariaţii din învăţământul preuniversitar sucevean care şi-au câştigat o serie de drepturi salariale în instanţă trebuie să primească, în 2014, 25% din banii pe care Ministerul Educaţiei este obligat să îi plătească acestora. În luna iunie, salariaţii trebuie să primească 6,25% din cei 25%. Pentru ca angajaţii din educaţie să primească integral tranşa aferentă semestrului al II-lea mai sunt necesare 7 milioane de lei.
Potrivit lui Traian Pădureţ, liderul „Pro Educaţia”, “demersurile pe care le facem din luna februarie, pentru a se intra în normalitate cu plata salariilor şi a tranşelor din sentinţele judecătoreşti, nu au rezolvare la Suceava. Aceasta este concluzia noastră şi din acest motiv am hotărât să renunţăm la pichetări, comisii de dialog social etc. la nivel de judeţ şi să încercăm o rezolvare la nivel de Bucureşti, pentru că se pare că acolo este problema cea mai mare”.
Acesta a mai menţionat că, încă din luna februarie, se discuta că nu vor ajunge sumele repartizate pe primele două semestre pentru plata salariilor şi pentru plata tranşelor din sentinţele judecătoreşti.
Prin urmare, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava a solicitat Ministerului Finanţelor aprobarea transferului sumelor necesare din trimestrele III şi chiar IV pentru plata obligaţiilor către angajaţii din învăţământul sucevean, respectiv salarii şi tranşe din sentinţe judecătoreşti, urmând ca prima rectificare de buget să acopere sumele necesare pentru trimestrele III şi IV.
Răspunsul Ministerului Finanţelor către Administraţia Finanţelor Publice Suceava a fost negativ.
„Au revenit apoi şi au solicitat să se mai trimită o dată adresa, dar numai cu necesarul pentru salarii, fără sumele necesare achitării tranşelor stabilite prin sentinţele judecătoreşti. De la Trezoreria Suceava ni s-a sugerat că problema ar trebui rezolvată între Ministerul Educaţiei şi Ministerul Finanţelor, dat fiind faptul că s-au sesizat o serie de diferenţe între sumele solicitate iniţial şi cele reale din teritoriu”, a mai arătat Pădureţ.
Uniunea Judeţeană a Sindicatelor „Pro Educaţia” şi Sindicatul Salariaţilor din Învăţământ Suceava (SIP) au trimis către Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret” o adresă în care expun aceste probleme şi solicită sprijin pentru rezolvarea lor.