Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 17 mai 2014 - Anul XIX, nr. 111 (5620)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

„Hard&Soft”

Spectacol cu roboţi, la Universitatea „Ştefan cel Mare”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

13 roboţi aparţinând unor studenţi pasionaţi de ştiinţă, electronică, automatică şi programare, din ţară şi din străinătate, au mişunat vineri, 16 mai, în holul corpului E al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV).

Dispozitivele aparţin celor 13 echipaje participante la ediţia din acest an a competiţiei „Hard&Soft”, echipaje ce s-au confruntat cu provocări tehnice spectaculoase propuse de organizatori.

Mai exact, studenţii au trebuit să realizeze un robot spaţial, capabil să exploreze alte planete şi care să depisteze metal, zone umede, calde etc. Timp de mai multe ore, holul corpului E a forfotit de tineri care şi-au prezentat rezultatul muncii, aşteptând ca maşinuţa creată de ei să fie testată pe o pistă special amenajată.

Chiar dacă nu au fost cei mai rapizi ori s-au poticnit la jumătatea drumului, roboţii le-au adus o mare satisfacţie studenţilor - au ridicat de la zero maşinării care funcţionează, lucru deloc la îndemâna oricui.

Potrivit prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, „în Europa mai sunt câteva concursuri în domeniul roboţilor, însă ele au o temă anterior fixată şi echipajele se întâlnesc doar pentru procesul de jurizare. Aici, tema este comunicată concurenţilor în prima zi a concursului, iar timp de patru zile, uneori cu nopţi reduse doar la câteva ore de somn, studenţii trebuie să ducă la final proiectul”. 

 

Vedetele evenimentului – roboţii creaţi de studenţi

La ediţia cu numărul 21 a concursului s-au confruntat 13 echipaje - zece echipaje din ţară, din centre universitare din Cluj-Napoca, Oradea, București, Timișoara, Iaşi și Suceava, şi trei echipaje din străinătate (Cernăuţi – Ucraina, Chişinău – Republica Moldova și Ilmenau – Germania).

Echipele formate din câte patru studenți au avut de dus la capăt sarcini cu un grad ridicat de complexitate, care au necesitat cunoștințe avansate din domeniile știința calculatoarelor, inginerie electronică și automatizări, programare, software și nu numai.

Potrivit organizatorilor, „traseul pe care trebuie să-l parcurgă maşinile simulează suprafaţa unei planete sau a Lunii. Traseul este amenajat cu roci, nisip, obstacole. În nisip sunt îngropate pătrăţele din metal care ar trebui detectate de dispozitive. Avem şi o sursă de căldură, sub pietriş, zone cu apă, toate trebuind identificate. O maşinuţă bună ar trebui să parcurgă tot traseul şi să găsească tot ce este ascuns”.

Rarity este dispozitivul cu care s-a prezentat în faţa juriului una dintre echipele Universităţii Politehnica din Bucureşti.

Potrivit lui Marius Andrei, student al universităţii menţionate, „Rarity poate merge pe teren accidentat, poate recunoaşte metale, poate observa dacă există apă sau nu, măsoară temperatura solului, umiditatea din aer, lumina şi poate spune condiţiile de pe o altă planetă, dacă se poate locui acolo sau nu. Punctul de plecare a fost o maşinuţă teleghidată pe care noi trebuia să o transformăm”.

Unul dintre adversarii lui Rarity este Xenopod, robotul gândit de un alt echipaj al Universităţii Politehnica Bucureşti.

„Am avut patru zile la dispoziţie. În acest timp am lucrat aproape încontinuu. Trebuia să realizăm un explorator spaţial, care să cerceteze alte planete”, a mărturisit Adrian Niţu, student.

Universitatea suceveană a fost reprezentată tot de două echipaje.

„De luni până astăzi dimineaţă (n.r. - vineri) am lucrat zilnic, cel puţin 12 ore. Iar ieri, 24 de ore am lucrat permanent”, spun Constantin Sandu şi Sebastian Văcărescu, studenţi ai USV.

Potrivit lui Adrian Graur, „Hard&Soft” a debutat în 1994, preşedinte al juriului fiind atunci profesorului John Milner, de la City University din Londra. De 12 ediţii, juriul este prezidat de profesorul Timothy Hall, de la Universitatea din Limerick, Irlanda.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spectacol cu roboţi, la Universitatea „Ştefan cel Mare”.
 Vizualizări articol: 3243 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Spectacol cu roboţi, la Universitatea „Ştefan cel Mare”5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei