Sindicatele din învățământul preuniversitar sucevean aduc în atenţia celor 18 parlamentari suceveni „situația materială gravă a personalului nedidactic din şcoli” (muncitori necalificați, fochiști, paznici, îngrijitori etc.), generată de salariile umilitoare ale acestei categorii de salariați.
În memoriul înaintat de Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava (ASIS) celor 18 deputaţi şi senatori din judeţ, se menţionează că „această categorie socio-profesională, împreună cu un număr semnificativ de cadre didactice, trăieşte la limita de subzistență”.
„În numele celor peste 9.000 de membri de sindicat din învățământul preuniversitar sucevean, ale căror drepturi și interese le reprezintă, vă adresăm rugămintea de a găsi soluții privind salarizarea personalului nedidactic din învățământ”, semnează Giani Leonte, liderul ASIS.
Acesta explică faptul că personalul nedidactic ar trebui să beneficieze, în mod nediscriminatoriu, de dreptul de a primi un salariu cel puțin egal cu salariul minim pe economie.
În cazul personalului nedidactic sporul de vechime este inclus în salariul de bază şi nu se adaugă acestuia, aşa cum este normal, astfel că leafa lunară pe care aceştia o încasează este în jurul sumei de 650-700 de lei.
„Nivelul de salarizare minim pe economie nu este asigurat prin salariul de bază, ci doar după ce acestuia i se adaugă și sporul de vechime în muncă, spor care este un adaos ce nu trebuie inclus în baza ce trebuie să respecte nivelul minimal de salarizare pe economie. Practic lor li se refuză dreptul la respectarea salariului minim pe economie”, spune Giani Leonte.
Astfel, persoane cu vechime considerabilă în muncă au același nivel de salarizare cu un proaspăt angajat în câmpul muncii.
Val de demisii
Situaţia a fost sesizată şi de Uniunea Judeţeană a Sindicatelor „Pro Educaţia”, care arată că personalul nedidactic se află într-o situaţie dezastruoasă din punct de vedere al volumului de muncă şi al salarizării.
Liderul „Pro Educaţia”, Traian Pădureţ, arată că această categorie de angajaţi prestează, în mod constant, activităţi peste norma legală de muncă şi prevăzută în fişa postului, nefiind recompensaţi în nici un fel pentru acestea.
Totodată, el mai subliniază că personalul nedidactic nu beneficiază de sporurile cuvenite.
Traian Pădureţ arată că, în prezent, sistemul educaţional se confruntă cu un nou val de demisii ale personalului nedidactic din unităţile de învăţământ (în special din grădiniţe), nemulţumit de condiţiile de muncă şi de salarizare, dar şi de nerespectarea promisiunilor făcute de actuala guvernare privitoare la soluţionarea problemelor cu care se confruntă această categorie de personal.
Un alt aspect evidenţiat de sindicalişti îl reprezintă deficitul de personal calificat din şcolile din judeţ.
(17 mai 2014, 12:29:17