Sindicaliştii din învăţământul preuniversitar sucevean se pregătesc de acţiuni de protest, acestea fiind programate săptămâna viitoare.
Potrivit prof. Giani Leonte, liderul Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava (ASIS), „am programat o acţiune de pichetare a Prefecturii judeţului pentru data de 20 mai. Revendicările noastre au fost formulate de mai multe ori până acum, însă nu şi-au găsit rezolvarea, astfel că dorim să atragem din nou atenţia asupra acestora”.
Sindicaliștii vor să tragă un semnal de alarmă asupra unor probleme ale angajaţilor din învăţământ, precum nedecontarea cheltuielilor cu naveta cadrelor didactice, lefurile scăzute ale profesorilor debutanţi şi ale personalului nedidactic. Totodată, sindicaliştii mai vor şi modificarea anumitor prevederi din Legea Educaţiei Naţionale, acordarea gradaţiei de merit şi pentru personalul didactic auxiliar, introducerea posibilităţii dobândirii de către cadrele didactice a celei de-a doua specializări, prin programe de conversie profesională, cu finanţare de la bugetul de stat, reintroducerea sporului de doctorat, posibilitatea pensionării anticipate, cu cel puţin trei ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, regândirea programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor.
Alte nedreptăţi semnalate de sindicalişti
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, structură la care este afiliată şi ASIS Suceava, a trimis o adresă Ministerului Educaţiei prin care semnalează o serie de probleme în domeniul salarizării personalului didactic şi didactic auxiliar.
Sindicaliştii supun atenţiei ministerului de resort problema salarizării profesorilor pentru învăţământul preşcolar, a profesorilor pentru învăţământul primar şi a profesorilor pentru instruire practică.
Potrivit lui Giani Leonte, „în Legea Educaţiei Naţionale sunt prevăzute aceste posturi, însă, în realitate, categoriile menţionate sunt plătite după Legea Salarizării 63/2011 în care nu sunt prevăzute aceste funcţii. Aşadar, ei sunt plătiţi la nivelul de educatori, învăţători, chiar dacă au diplomă de studii superioare”.
Sindicaliştii mai cer ministerului modificarea modului de calcul al indemnizaţiei de dirigenţie. Această indemnizaţie ar trebui să reprezinte 10% din salariul de bază. De menţionat că profesorii care nu au normă întreagă nu primesc integral acest procent, acesta fiind calculat în funcţie de numărul de ore pe care dascălul le are în şcoala în care are ore de dirigenţie.
„Indiferent de norma de predare, activitatea de dirigenţie implică acelaşi volum de muncă, astfel că fiecare profesor care are ore de dirigenţie trebuie să primească 10%”, spune Giani Leonte.
Cât despre cadrele didactice care sunt încadrate la plata cu ora, sindicaliştii spun că aceştia sunt discriminaţi din punct de vedere salarial, dat fiind faptul că ei prestează aceeaşi activitate didactică ca şi cadrele didactice titulare sau suplinitoare.
„Cuantumul unei ore în regim de plata cu ora ar trebui să fie egal cu cel al unei ore din norma didactică de bază”, arată sindicaliştii.
O altă revendicare a acestora face referire la salarizarea cadrelor didactice care au absolvit colegiul cu durată de 3 ani sau institut pedagogic, cărora li se echivalează studiile cu ciclul I de studii universitare de licenţă. Sindicaliştii spun că salarizarea acestora trebuie să fie făcută corespunzător studiilor echivalate.
(17 mai 2014, 02:18:11