Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 mai 2014 - Anul XIX, nr. 110 (5619)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Efectul ploilor

Peste 1.300 de oameni, aproape izolaţi la Pleşa şi Poiana Micului, după ce drumul de acces a fost rupt de ape

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Peste 1.300 de oameni din Pleşa şi Poiana Micului îşi pot părăsi satele doar pe jos sau cu maşini de teren, după ce calea de acces dintre cele două localităţi şi Mănăstirea Humorului a fost luată ieri de apele învolburate ale râului Humor. Între localităţile Poiana Micului şi Gura Humorului ar fi trebuit să fie, la această oră, un pod solid din beton, numai că firma care a început lucrările în 2011 nu a reuşit să le finalizeze nici acum.

Ca soluţie provizorie, peste râul Humor a fost improvizat un podeţ din tuburi de beton, care însă nu a rezistat presiunii apelor încărcate cu resturi de lemn şi material plastic. Ca urmare, localnicii pot ajunge acum la Mănăstirea Humorului doar prin Cacica, pe un drum pietruit peste Pleşa, circulabil însă doar pe vreme bună. Cazurile de urgenţă, însă, impun situaţii de urgenţă. Ieri, de exemplu, un bărbat de 72 de ani, din Pleşa, care are nevoie de dializă în zilele de marţi, joi şi sâmbătă, a fost trecut peste râu cu ajutorul pompierilor, pe scheletul de beton al viitorului pod. „Pentru mine este o nebuloasă cum de nu se finalizează lucrări începute de atâta amar de ani. Oamenii sunt nemulţumiţi, vin la primărie şi se plâng, dar noi nu avem nici o putere, nu este investiţia noastră”, ne-a declarat primarul din Mănăstirea Humorului, Constantin Moldovan.

 

Podul peste Humor are un nou termen de finalizare: 31 august

Potrivit primarului Moldovan, autorizaţia de construire pentru acest pod a fost eliberată în anul 2010. Un an mai târziu, firma Bella Consulting Construction SRL din Satu Mare a început lucrările, cu Soconi Group Suceava subantreprenor. În august 2013 a fost nevoie de o reautorizare pentru că investiţia nu a fost finalizată. Ieri, titularul investiţiei - Compania Naţională de Investiţii - a ajuns la concluzia că trebuie reziliat contractul cu Bella Consulting şi a încheiat o „minută” în acest sens. Directorul firmei Soconi, Nelu Opincaru, ne-a declarat, ieri după-amiază, că lucrarea a fost încredinţată direct firmei sale şi de luni, 19 mai a.c., reia lucrările la pod. Noul termen de finalizare a investiţiei este 31 august 2014. Opincaru a arătat că principala problemă care a întârziat realizarea contractului a fost cea legată de finanţare, afirmând că datoriile Companiei Naţionale de Investiţii către firma sa se ridică la circa 2 miliarde de lei vechi. Valoarea totală a lucrării este de 2,5 miliarde de lei vechi.

 

Ploile torenţiale şi grindina au afectat 13 localităţi, inclusiv Suceava

Distrugerea drumului de acces Mănăstirea Humorului-Poiana Micului nu a fost singura pagubă provocată în judeţul Suceava de ploile torenţiale de ieri.

Drumul judeţean ce leagă localităţile Grăniceşti şi Gura Solcii a devenit impracticabil prin spălarea capetelor podului construit din tuburi, iar circulaţia oamenilor a fost direcţionată către o punte pietonală. Cantitatea mare de precipitaţii a afectat şi drumul forestier Şoarecu, din comuna Marginea, într-o zonă în care se află 25 de case. Din fericire, există variantă ocolitoare, atât auto cât şi pietonală, pe un alt drum forestier. În comuna Voitinel, apa a spălat capetele unui podeţ din tuburi. Circulaţia auto a fost oprită, iar pentru pietoni există o variantă ocolitoare.

La Dărmăneşti, ploaia şi grindina au afectat drumurile, podeţele şi culturile agricole.

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat: „În toate aceste situaţii, structurile de intervenţie de la nivelul autorităţilor publice locale şi judeţene sunt pregătite să redea circulaţiei căile de comunicaţii, în momentul în care cotele apelor vor scădea. Toate structurile Ministerului Afacerilor Interne, membrii comitetelor judeţene şi locale trebuie să acţioneze pentru înlăturarea efectelor produse de fenomenele meteo-hidrologice. Prioritatea principală a autorităţilor publice locale şi judeţene a fost informarea cetăţenilor din zonele afectate pentru a ocoli căile de comunicaţii blocate amintite mai sus, astfel încât să nu le fie pusă viaţa în pericol”.

Potrivit centralizării efectuate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU)„Bucovina” Suceava, ieri au fost afectate de ploile abundente şi de scurgerile de pe versanţi localităţile Preuteşti, Valea Moldovei, Capu Câmpului, Voitinel, Marginea, Mănăstirea Humorului, Grăniceşti, Drăgoieşti, Dărmăneşti, Adâncata, Vicovu de Sus, Suceava, Gura Humorului (inclusiv Voroneţ) şi Şcheia.

La o primă estimare, la nivelul acestor localităţi au fost afectate opt poduri, 19 podeţe, cinci punţi pietonale, 0,45 kilometri de drum judeţean, aproximativ 55 de kilometri de drumuri comunale, 2 kilometri de drum forestier, 30 de kilometri de reţea stradală, 28 de hectare de culturi agricole, 70 de hectare de păşuni şi fâneţe, 15 fântâni şi altele.

Au rămas fără energie electrică parţial localităţile Burla şi Iaslovăţ, şi total comuna Volovăţ. Aseară, la închiderea ediţiei, echipele E.ON erau în teren şi lucrau pentru remedierea defecţiunilor. De asemenea, pentru îndepărtarea efectelor fenomenelor hidro-meteo periculoase, ISU a intervenit cu 79 de militari, 25 de autospeciale şi 19 motopompe.

Evaluarea cantitativă şi valorică a pagubelor produse de aceste fenomene se va face, după încetarea manifestării lor, de către o comisie mixtă stabilită prin ordin de prefect

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 1.300 de oameni, aproape izolaţi la Pleşa şi Poiana Micului, după ce drumul de acces a fost rupt de ape.
 Vizualizări articol: 3153 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Peste 1.300 de oameni, aproape izolaţi la Pleşa şi Poiana Micului, după ce drumul de acces a fost rupt de ape5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei