Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 mai 2014 - Anul XIX, nr. 109 (5618)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Simulare de război

Militarii americani şi-au testat forţa de atac în munţii din zona Dornelor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

80 de militari de infanterie marină americană au simulat un asalt cu armament greu în baza de pregătire Rotunda de pe raza comunei Cârlibaba, în munţii Rodnei, în cadrul unui exerciţiu comun de antrenament cu militarii Batalionului 17 Vânători de Munte de la Vatra Dornei. S-a întâmplat ieri, americanii testându-şi forţa de atac, în timp ce vânătorii de munte de la Vatra Dornei au organizat o apărare în tranşee. Exerciţiul a fost unul complex şi cu grad de risc ridicat, folosindu-se doar muniţie reală, inclusiv armament greu de infanterie.

 

Trei zile în tabără, cu antrenamente la peste 1.500 de metri altitudine 

Infanteriştii americani se pregătesc în zona montană din Vatra Dornei din 5 mai, iar de luni, 12 mai, împreună cu camarazii români vânători de munte, s-au instalat în poligonul de pregătire Rotunda, a cărui zonă de antrenament se află la peste 1.500 de metri altitudine. Cele două tabere s-au instalat în zonă cu corturi, bucătării de campanie şi toalete ecologice, fără a părăsi zona timp de trei zile. Luni şi marţi s-au făcut antrenamente, iar ieri au fost organizate exerciţiile cu trageri de luptă. Conform planului, americanii au avut de executat un asalt, în timp ce vânătorii de munte, o apărare. Iniţial, exerciţiul trebuia să fie comun, de tipul unei confruntări. Riscurile au fost însă prea mari, au apreciat cei care au coordonat exerciţiul.

Colonelul Adrian Tînjală, comandantul Batalionului 17 Vânători de Munte Vatra Dornei, a explicat: “Tragerile de luptă nu le-am mixat, deşi iniţial aşa intenţionam, întrucât sunt foarte periculoase într-o astfel de zonă, dar şi din cauza faptului că suntem totuşi două armate diferite. Am încercat pe cât posibil să creştem gradul de interoperabilitate, dar ce facem noi, ca vânători de munte, respectiv ei, ca infanterişti marini, sunt chestiuni puţin diferite. Având în vedere în principal gradul de risc, am preferat, pentru siguranţa militarilor, să executăm în mod individual tragerile”.

 

Cum s-au desfășurat exerciţiile româno-americane

Aşa se face că primii care au intrat în „luptă” au fost militarii Batalionului 17 Vânători de Munte Vatra Dornei, o companie formată din aproape o sută de oameni. Poziţionaţi în tranşee, aceştia au executat rafale cu pistoale şi puşti mitraliere, dar şi cu aruncătoare de grenade tip AG 7 şi AG 9. Pentru fiecare tip de armă, pe munte, în poligon, au fost dispuse ţinte. De asemenea, vânătorii de munte au tras şi cu două MLVM-uri (maşini de luptă vânători de munte), fabricate în România acum 30 de ani, în 1984. Deşi vechi, acestea au fost îmbunătăţite şi, spun militarii români, sunt în continuare eficiente şi utile armei vânătorilor de munte. După aproape o oră de trageri, în două serii, militarii români şi-au încheiat exerciţiul.

De precizat că singura femeie care a participat activ la acest exerciţiu comun a făcut parte din compania Batalionului 17 Vânători de Munte Vatra Dornei.

Au urmat americanii, care au executat un asalt cu arme model M 16 şi aruncătoare calibrul 600 mm. Exerciţiul acestora a însemnat trageri la ţintă, dar şi atacuri pe flancuri, specifice infanteriei.

La final, au explicat comandanţii, urmează a se face evaluări post-acţiune privind eficienţa pe care au avut-o militarii la trageri.

 

Asaltul la o altitudine atât de ridicată, o premieră pentru compania americană

Pentru infanteriştii marini americani, exerciţiul de asalt la o altitudine de 1.537 de metri a fost o premieră. Condiţiile meteorologice specifice unei astfel de zone înalte, pe care se mai văd încă petece de zăpadă, cu temperaturi care scad noaptea la limita îngheţului, au fost cât se poate de grele pentru americani.

Colonelul Marius Giurcă, comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte Miercurea Ciuc, care coordonează activitatea Batalionului 17 Vatra Dornei, a declarat: „Camarazii noştri americani s-au confruntat pentru prima dată cu desfăşurarea unui exerciţiu la altitudine atât de ridicată, de peste 1.500 de metri, în condiţii de vreme vitregă. Zilele trecute am avut parte chiar de o serie de furtuni care au perturbat camparea şi desfăşurarea instrucţiei. Pe de altă parte, după cum ştim, aceasta este o vreme specifică vânătorilor de munte, o vreme schimbătoare, cu care însă americanii s-au acomodat”.

 

Experienţe din Irak şi Afganistan, împărtăşite de ambele părţi

Jimmy Kramer, second lieutenantal companiei de infanterie a SUA venită în judeţul nostru, s-a arătat încântat de condiţiile de pregătire pe care le-a găsit în această zonă a României, considerând exerciţiile foarte utile de ambele părţi.

„La instrucţia ce a avut loc înaintea acestui exerciţiu am făcut fiecare demonstraţii de diverse tactici si procedee tehnice, diferite exerciţii de patrulare, de luptă etc. Experienţele din Irak şi Afganistan ale soldaţilor români le-au fost utile mai tinerilor noştri colegi din marina militară americană, care astfel au aflat ce s-a petrecut acolo. Iar infanteriştii marini au putut să le împărtăşească experienţele trăite de ei în Irak şi Afganistan celor mai tineri dintre soldaţii români. A fost o colaborare foarte bună”, a spus americanul.

 

Militarii infirmă orice legătură între exerciţii şi situaţia din Ucraina

Organizatorii exerciţiului de ieri au ţinut să infirme categoric vreo legătură între aceste exerciţii şi problemele din Ucraina, cu atât mai mult într-o zonă aflată atât de aproape de graniţa cu această ţară. 

Întrebat despre acest aspect, colonelul Adrian Tînjală a încercat să lămurească lucrurile şi să înlăture orice temeri: „Situaţia din Ucraina este o chestiune care nu ne influenţează în nici un fel, aceste exerciţii periodice sunt prevăzute în planul de instrucţie anual, stabilit încă din 2013, nu sunt nici speciale şi nici mai multe decât în anii precedenţi”.

 

De la vizite la mănăstiri şi plimbări cu mocăniţa, la marş forţat în munţii Călimani

Exerciţiul comun dintre infanteriştii marini americani şi vânătorii de munte de la batalionul din Vatra Dornei este programat în perioada 5-16 mai. Programul nu a inclus însă numai pregătire de război.

Americanii au vizitat Mănăstirea Suceviţa, Salina Cacica, s-au plimbat cu mocăniţa de la Moldoviţa, au jucat un meci de fotbal cu partenerii de alianţă de la Vatra Dornei şi au participat la o acţiune în sprijinul comunităţii, la Ciocăneşti, unde au executat lucrări de împrejmuire a şcolii din localitate.

Mâine, în ultima zi a antrenamentului, militarii din cele două tabere aliate vor executa un marş forţat de 25 de kilometri în munţii Călimani. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Militarii americani şi-au testat forţa de atac în munţii din zona Dornelor.
 Vizualizări articol: 4531 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 6 voturi
Militarii americani şi-au testat forţa de atac în munţii din zona Dornelor3.756

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Poluare trimis de
(15 mai 2014, 15:43:10
Cata poluare de la munitie in acest loc de rai! De ce nu au facut camp comun romanii si americanii sa se ajute la caratul gunoielor sau la eradicarea saraciei....bani aruncati pe feareastra pentru munitie reala......si mai polueaza si natura....
2.   Stai la caldurica, in America, trimis de
(15 mai 2014, 21:02:40
... si ne dai noua lectii, desteptule.
Rusnacii sunt la doi pasi de noi.
Ia zi, nu e poluare si la Donetk sau Lugansk?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei