Sistemul centralizat de termoficare din municipiul Suceava este pus în pericol de un nou val de debranşări, zeci de solicitări fiind înregistrate zilnic la sediul Termica.
Criza cu care se confruntă sistemul de termoficare sucevean a fost anunţată ieri de directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu, care a atenţionat asociaţiile de proprietari şi populaţia asupra riscurilor care apar: „În aceste condiţii de nesiguranţă, când nu se încasează banii de la populaţie, nu se ştie cât timp se mai furnizează energia termică, foarte mulţi proprietari aleg soluţia debranşării şi montării altor surse de încălzire. De la întreruperea furnizării căldurii primim câte 35-40 de cereri de debranşare pe zi”.
Mai mult, directorul societăţii de termoficare s-a arătat îngrijorat de faptul că, aşa cum s-a constatat în anii anteriori, o parte din cei care au depus aceste solicitări s-au şi apucat să îşi monteze alte sisteme de încălzire, chiar de nu au primit încă aprobare pentru a se debranşa de la sistemul centralizat.
„Există o masă critică şi la acest sistem de termoficare, dacă ajungem sub numărul minim de consumatori, care la noi este de aproximativ 18.000 de apartamente, termoficarea nu mai poate fi asigurată în condiţii rezonabile, de nimeni. Nu aprobaţi foarte uşor aceste debranşări la nivel de asociaţie şi între vecini, pentru că vom avea cu toţii de suferit”, a avertizat directorul Termica, la şedinţa de ieri cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari.
Primarul Ion Lungu a spus că deşi există prevederi legale prin care poate interzice debranşarea de la sistemul centralizat, nu „ţinem pe nimeni cu forţa”, dar a cerut sucevenilor să conştientizeze faptul că debranşarea unui număr mare de consumatori îi va afecta pe toţi.
„Acest prag de rentabilitate nu afectează doar furnizorul de servicii, ci şi populaţia, pentru că dacă scade numărul de consumatori cresc costurile. Cu cât sunt mai mulţi abonaţi, cu atât tariful poate fi mai mic, pentru că şi cheltuielile de funcţionare se împart la un număr mai mare de apartamente”, a explicat şeful municipalităţii sucevene, care speră ca, odată cu desemnarea unui nou operator de termoficare, la licitaţia care are loc astăzi, populaţia să îşi recapete încrederea în privinţa asigurării acestor utilităţi.
Pe de altă parte, directorul Termica consideră că puterea de a decide soarta sistemului centralizat de termoficare este în mâinile populaţiei.
„Numai beneficiarii, prin plata corectă a ceea ce consumă, pot susţine acest sistem. Nimeni nu trebuie să îşi facă iluzii că vine nu ştiu ce operator şi asigură funcţionarea acestui sistem cu întârzieri la plată, cu preţuri care nu acoperă cheltuielile”, a adăugat Ovidiu Dumitrescu.
Sistemul centralizat de termoficare al Sucevei s-a mai confruntat cu câteva valuri de debranşări, după Revoluţie, fiind ani în care s-a ajuns şi la 2.000 – 2.500 de cazuri de debranşare. În ultimii ani, însă, acest fenomen s-a estompat foarte mult, criza de acum fiind declanşată de intrarea Termicii în insolvenţă şi de frica sucevenilor de a nu rămâne fără căldură şi apă caldă, deşi în iarna care tocmai s-a încheiat, asigurarea căldurii şi apei calde nu a fost o problemă.
(14 mai 2014, 12:54:45
Cum adica soarta sistemului centralizat de termoficare este în mâinile populaţiei?
Scumpirea gigacaloriei, certurile, motivele personale, dezinteresul obliga oamenii sa plece in masa.
Acest dezinteres nu aduce nimic bun, oamenii s-au saturat si pleaca.
Acum, la vot, este momentul sa platiti pentru situatia ingrata in care s-a ajuns.
Cine trebuia sa intervina? Cine sa rezolve situaţia? Unde sunt institutiile statului abilitate sa faca tocmai acest lucru? Pe unde stau conducatorii alesi de noi? Era atit de greu sa se prevada aceasta situatie, cind de ani de zile sistemul de incalzire este in cadere libera ?
Oamenii cinstiti sufera pentru ca au fost mintiti ani la rind. Cine raspunde de brambureala creata?