La ieşirea din iarnă, sucevenii sunt mai tare „înglodaţi” în datorii, numai către furnizorul de căldură şi apă caldă, Termica, restanţele fiind mai mari cu 45 de miliarde de lei vechi, adică un milion de euro.
Problema datoriilor către furnizorii de utilităţi şi consecinţele acestora a fost abordată în şedinţa de ieri de la primărie, cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari.
„De la 15 octombrie până la finele lunii aprilie, datoriile populaţiei către Termica au crescut cu 45 de miliarde de lei vechi. În iarnă nu s-a plătit nici măcar ce s-a consumat, nici gând să se achite şi din datoriile din urmă”, a declarat primarul Ion Lungu, care a analizat situaţia încasărilor la Termica pe mai multe luni de iarnă.
„De la începutul anului, primăria a plătit la Termica 105 miliarde de lei vechi, pe când populaţia a achitat doar 100 miliarde de lei vechi, în condiţiile în care noi suportăm 30% din preţul gigacaloriei (subvenţia de preţ, de la 185 lei la 267 lei). Avem unul din cele mai mici preţuri la căldură din ţară, o centrală performantă, dar care nu funcţionează cum ar trebui, pentru că nu sunt plătite facturile la termoficare şi are la rândul ei probleme cu plata furnizorilor”, a adăugat Ion Lungu.
Cele mai mici încasări din ultimii cinci ani
Faptul că încasările facturilor la energia termică folosită de suceveni în iarnă au lăsat mult de dorit a fost confirmat de către directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu.
„În fiecare lună, de la începutul anului şi până acum, s-au înregistrat cele mai mici încasări din ultimii cinci ani”, a spus directorul Termica, care a lansat un apel de impulsionare a încasărilor şi a plăţilor din partea asociaţiilor de proprietari, pentru ca sistemul de termoficare să poată funcţiona în continuare.
„Oricând putem rămâne fără apă caldă!”
Conform şefului municipalităţii sucevene, noul producător de energie termică, Bioenergy, a trebuit să treacă de la funcţionarea pe biomasă la cea pe gaz metan, începând de săptămâna trecută, din cauza datoriilor foarte mari pe care le are de încasat la rândul lui, de la Termica.
„Astăzi, noua centrală funcţionează pe gaz metan, pentru că lemnul de la ei din curte este sub sechestru, pentru neplată. În măsura în care nu se va plăti nici factura la gaz metan, se va opri şi acesta”, a avertizat Lungu.
În prezent, datoriile populaţiei către Termica sunt de aproape 200 de miliarde de lei vechi, aproape un sfert din acestea fiind acumulate în iarna 2013 – 2014.
„Oricând putem rămâne fără apă caldă! Populaţia trebuie să facă eforturi să ajungă cu facturile la zi, pentru că nimeni nu va da căldură fără a fi plătit”, a adăugat Lungu, care a spus că în funcţie de încasările din lunile ce urmează se pun bazele asigurării încălzirii în iarna 2014 – 2015.