O casă memorială dedicată militarului român Ion Grosaru, mort în timpul unei misiuni în Irak, în septembrie 2007, a fost inaugurată la finele săptămânii trecute în localitatea natală a acestuia, Păiseni – comuna Cornu Luncii. În muzeul format din două camere şi un hol sunt expuse obiecte personale, ţinuta militară purtată de erou în timpul ultimei misiuni, decoraţii şi ordine ale Statului Român, ale armatelor SUA şi Marii Britanii, primite de familie după tragica lui moarte. De asemenea, o secţiune a casei memoriale este dedicată cărţilor de poezie scrise de Ion Grosaru în timpul celor două misiuni pe care le-a executat în Irak, cărţi pentru care acesta şi-a câştigat post mortem renumele de eroul poet.
Cu ocazia inaugurării, care a avut loc sâmbătă, 10 mai, a fost sfinţită o placă de granit amplasată pe un perete exterior al casei memoriale şi o cruce din granit. Aceasta din urmă fost adusă de la Timişoara de colegii eroului de la Batalionul 32 Mircea. Patru militari, plt. Gabi Flueraş, cap. Dănuţ Loghin, cap. Iancu Tacina şi soldat fruntaş Costel Tomuş, au venit la Păiseni şi timp de patru zile au construit o platformă betonată şi au montat crucea în memoria lui Grosaru.
Toate aceste acţiuni au fost susţinute de familia eroului, de Asociaţia Cultul Eroilor Suceava, Primăria Cornu Luncii şi Batalionul 32 Mircea „Scorpionii Galbeni” Timişoara.
La slujba de sfinţire au participat primarul comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron, deputatul Ioan Stan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Alexandru Rădulescu, reprezentanţi ai Centrului Militar Judeţean Suceava şi preşedintele şi prim-vicepreşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor, col. Neculai Niga, respectiv m.m.pr. Dumitru Davidel, cel care s-a ocupat de pregătirea întregii activităţi.
Garda de Onoare a fost asigurată de Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni.
„Toate persoanele participante au depus coroane de flori, iar cei patru militari timişoreni au primit calde felicitări pentru munca pe care au depus-o pentru ca crucea din granit să ajungă în curtea casei memoriale de la Păiseni”, a arătat Dumitru Davidel.
În septembrie 2007, sublocotenentul Ion Grosaru se afla în misiune de patrulare în cadrul misiunii în Irak, iar TAB-ul cu care se deplasa a trecut peste un dispozitiv exploziv artizanal. TAB-ul a luat foc, iar Grosaru a rămas ultimul în interior, după ce a asigurat evacuarea colegilor. Din păcate, muniţia din dotare a explodat şi i-a curmat viaţa lui Grosaru.
(13 mai 2014, 17:08:04