Rădăuțeanul Ovidiu Rusu, escrocul trimis în judecată la sfârșitul săptămânii trecute sub acuzația că, în timp ce era închis în penitenciar, unde se află şi în prezent, ar fi păcălit mai mulţi polițiști, jandarmi, dar şi un primar, cărora printr-un banal telefon le cerea să îi intermedieze legătura cu viitoarele sale victime, susținând că este procuror ori chiar șeful Poliției Române, și-a mai încercat norocul și la o altă primărie din județ.
Dat pe mâna judecătorilor zilele trecute pentru cinci infracțiuni de trafic de influență şi două infracțiuni de înșelăciune, Ovidiu Rusu a mai fost cercetat pentru o faptă similară, când a încercat să-l păcălească pe primarul din comuna Crucea, sperând că prin intermediul acestuia va reuşi să prindă în capcană o nouă victimă.
Aşa cum v-am informat în ediția de sâmbătă, Rusu, dându-se magistrat ori şeful Poliţiei Române, suna la autorităţi şi le cerea să le transmită numerele sale de telefon unor persoane, chipurile în interes de serviciu.
Victimele aveau rude arestate ori condamnate la închisoare, iar deținutul originar din Rădăuţi le îmbuiba capul că este procuror la București şi că le poate scoate neamurile de după gratii. Contra cost, evident. Cum intermedierea era făcută voluntar de oameni în uniformă sau cu funcţii în administraţie, o parte dintre cei păcaliți nici nu s-au gândit că au de-a face cu un escroc şi au trimis mii de euro pentru a-şi vedea rudele din nou acasă.
A pățit-o chiar primarul din Todireşti, care, aşa cum se arată în rechizitoriul anchetatorilor, pe data de 17 septembrie 2012, a fost sunat pe telefonul fix de la primărie de un bărbat care s-a recomandat a fi şeful Poliţiei Române, chestorul Petre Tobă, şi care i-a cerut edilului să-i transmită două numere de telefon unei femei din localitate, al cărei soţ fusese arestat preventiv cu câteva zile în urmă.
Primarul l-a delegat pe viceprimar să rezolve misiunea primită de la ditamai „chestorul”, iar al doilea om din Primăria Todireşti a găsit-o pe femeie şi i-a transmis că o caută şeful Poliţiei Române, dându-i cele două numere transmise chipurile de acesta din urmă.
Femeia l-a sunat pe „chestor” (nimeni altul decât deţinutul Ovidiu Rusu), care i-a spus că poate obţine eliberarea soţului ei din arest, însă i-a cerut în schimb 4.000 de euro.
Din fericire, banii nu au mai ajuns la „chestor”, aşa cum s-a petrecut în multe alte escrocherii comise de Ovidiu Rusu, pentru că femeia i-a spus pretinsului şef din poliţie că nu are de unde scoate atâţia bani, motiv pentru care nu a mai fost contactată telefonic de escroc.
I-a cerut primarului o anchetă socială la domiciliul unui individ acuzat că făcea parte dintr-o grupare mafiotă, în Italia
Pe 20 septembrie 2012, Curtea de Apel Suceava a dispus arestarea preventivă a unui bărbat din comuna Crucea, Virgil Apetrei, în vârstă de 29 de ani, pe numele căruia figura un mandat european de arestare emis de autorităţile din Italia.
Apetrei era acuzat de Tribunalul Santa Maria Capua Vetere că ar fi făcut parte dintr-o organizaţie mafiotă, “Clanul Armato”, al cărei scop era de a-i extorca pe antreprenorii din provincia Caserta, cerându-le taxe de protecţie.
Pe 25 septembrie 2012, la numărul de telefon fix al primăriei din Crucea a sunat un bărbat care a cerut cu primarul, Dorin Rusu. Apelantul s-a recomandat a fi chestorul Petre Tobă şi i-a solicitat primarului întocmirea unei anchete sociale la domiciliul lui Virgil Apetrei.
Din fericire, primarul din Crucea şi-a dat seama că ceva nu e în regulă şi i-a comunicat „chestorului” că fără o adresă oficială nu poate dispune efectuarea unei anchete sociale, motiv pentru care apelantul a renunţat la intenţiile sale.
„Chestorul” a fost identificat şi în acest caz în persoana rădăuţeanului Ovidiu Rusu, iar dacă primarul ar fi muşcat momeala cel mai probabil deţinutul intenţiona să scoată câteva mii de euro şi de la rudele lui Apetrei, promiţându-le eliberarea tânărului arestat preventiv.
„Am puşi deoparte în jur de 700.000-800.000 de euro”
Ovidiu Rusu se află încarcerat în penitenciar, unde execută o pedeapsă de 9 ani de închisoare, tot pentru astfel de escrocherii.
În perioada noiembrie 2008-ianuarie 2009, în timp ce era încarcerat în Penitenciarul Botoşani, tot pentru înşelăciune, a reuşit prin acelaşi mod de operare să păcălească zeci de victime pe care le-a escrocat cu peste 100.000 de euro.
Anul trecut, într-un interviu acordat în exclusivitate Monitorului de Suceava (interviu pe care îl puteţi urmări pe site-ul www.monitorultv.ro), Ovidiu Rusu îşi recunoștea faptele, susţinând că „atunci când am să ies în libertate, s-a încheiat cariera mea de magistrat! De ce? Nu am nevoie să comit nici un fel de infracţiune. Am suficienţi bani pentru a mă întreţine, şi eu, şi familia mea”.
Deţinutul spunea la acea vreme că cei peste 100.000 de euro din dosarul în care a fost condamnat la 9 ani de închisoare sunt doar o mică parte din averea pe care a strâns-o din spatele gratiilor: „Am puşi deoparte în jur de 700.000-800.000 de euro. Investiţi în imobiliare, terenuri. Sunt pe alt nume. Niciodată justiţia din România, doar le-am spus, nu o să-i vadă, nu o să aibă şansa să pună sechestru pe ceva. (...) Am chiar şi o societate sub un alt nume, cu 12 angajaţi. Totodată mai am o sumă importantă de vreo 220.000 de euro daţi prin cămătărie, bani care sunt justificaţi prin acte notariale, daţi cu garanţii imobiliare, de unde eu lunar primesc dobândă”.
„În România se câștigă bani frumoși pe naivitate”
Ovidiu Rusu mărturisea atunci că a început să înşele lumea pe bandă rulantă, dându-se procuror ori judecător, după ce a fost închis pentru infracţiuni mărunte, în loc să i se dea o nouă şansă: „Stați aşa oleacă, eu de după gratii o să vă demonstrez că sistemul vostru de detenţie este o verigă slabă, de care eu pot să mă folosesc pentru a produce bani, pentru a mă îmbogăţi. Nu îmi pare rău că i-am înşelat pe oameni, îmi pare rău atâta pentru că sunt naivi. La un moment dat, când eram mai tânăr am vrut să plec în străinătate, dar văzând că în România se câştigă bani frumoşi pe naivitate, normal că am rămas aici”.