Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 10 mai 2014 - Anul XIX, nr. 105 (5614)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   22 imagini |   ø fişiere video

Pe 9 mai

“Europa culinară”, expoziţie organizată la Colegiul “Vasile Lovinescu” Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

9 Mai, Ziua Europei, a fost sărbătorită la Colegiul “Vasile Lovinescu” din Fălticeni prin realizarea expoziţiei “Bucătăria europeană”, în cadrul căreia au fost expuse şi degustate produse şi preparate alimentare specifice ţărilor europene şi au fost prezentate de către elevi ţările europene.

Expoziţia “Bucătăria europeană”, realizată de elevii din clasele a X-a îndrumaţi de profesorii diriginţi, face parte din proiectul “Europa în şcoala noastră”, coordonat de profesorii Nicoleta Bighiu, Melania Ghinea şi Constantin Bejenariu. Intrarea în „Europa culinară” s-a făcut ca în Bucovina, vizitatorii fiind întâmpinaţi cu pâine şi sare, după o regie pregătită de Antoneta Melniciuc, profesor de turism la Colegiul „Vasile Lovinescu”.

Standul cu bucate tradiţionale specifice României a fost cel mai atractiv, fiind foarte diversificat. Coordonaţi de profesoara Cristina Buta, elevii au pregătit bucate şi dulciuri din fiecare regiune a ţării, oaspeţii fiind primiţi cu plăcinte poale-n brâu din Bucovina, vişinată şi vin de Murfatlar. Preparatul de bază a fost mămăliga în pături specifică pentru Transilvania şi Maramureş. De asemenea, invitaţii au putut degusta pâinea de casă făcută de fetele din clasa a X-a Protecţia Mediului, peştele afumat făcut după o reţetă din Delta Dunării, caş de la stână şi nelipsita slănină cu ceapă şi mititei.

Vizitatorii standului Germaniei au fost poftiţi la o bere, alături de o ofertă foarte variată de produse nemţeşti, cum ar fi salata de cartofi a la Klaus şi o plăcintă cu ceapă a la Stuttgart, şniţel, clătite cu mere, leberkase. Toate bucatele au fost preparate de elevi după reţetele găsite pe internet, iar pentru cei care doresc să facă acasă aceste produse cu origini nemţeşti organizatorii standului au adus şi reţetele.

La standul Belgiei, alături de produsele tradiţionale au fost ciocolata belgiană şi pralinele, prăjitura cu mere şi salata cu carne, iar de la „olandezi” nu puteau lipsi lalelele,  printre bucate numărându-se peştele file, peştele afumat şi salatele.

Austria s-a remarcat prin plăcintele vieneze, şniţelul vienez, rulada cu spanac şi sucul natural, elevii care au reprezentat Grecia au adus souflaki, salată, măsline, brânza feta servită tradiţional cu ulei de măsline şi oregano, suc de portocale, iar „italienii” au venit cu salată de chifteluţe marinate, salată de ton şi mai multe feluri de pizza.

 

Invitaţi au fost elevii clasei a V-a B de la Şcoala Nr. 2 “Ion Irimescu”

De la participanţii la această manifestare am aflat că în Spania se pot mânca fructe de mare cu măsline şi ulei, peşte afumat, peas, tiramisu şi tortilla spaniolă. Pentru Finlanda, două gospodine au pregătit crochete de peşte, tartine cu somon şi peşte afumat, aceasta fiind o ţară în care mâncarea tradiţională este peştele. Ca desert, cei ce au poposit la acest stand au putut servi pateuri cu unt şi fructe şi băuturi răcoritoare.

Ungaria şi-a întâmpinat vizitatorii cu o masă tradiţională de pe care nu putea lipsi gulaşul din carne de viţel cu ardei iute şi paprika, iar ca desert rulada Baigli, un cozonac unguresc cu nucă şi cu mac. Câţiva băieţi au vrut să demonstreze cât de pricepuţi sunt în realizarea bucatelor din Marea Britanie. Ei au venit cu fish & chips, oz-orange pentru un mic dejun englezesc şi ceai tradiţional care se consumă seara.

Periplul culinar prin Bulgaria a început cu o salată bulgărească cu busuioc şi dressing, ciupercuţe cu creier de porc şi plăcintă bulgărească cu stafide şi brânză. Bucătăria turcească a avut ca specific baclavaua, rahatul, măslinele, lipia şi cafeaua turcească.

Evenimentul a avut şi invitaţi din afara şcolii, elevii clasei a V-a B de la Şcoala Gimnazială Nr. 2 “Ion Irimescu”, însoţiţi de diriginta lor, Iuliana Iacob, şi directorul Costică Parfenie. Micii bucătari au propus produse tradiţionale din bucătăria românească şi din cea europeană: clătite franţuzeşti, brioşe englezeşti Muffins, lasagna, prăjituri româneşti, pizza italiană, negrese, gulaş unguresc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “Europa culinară”, expoziţie organizată la Colegiul “Vasile Lovinescu” Fălticeni.
 Vizualizări articol: 903 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
“Europa culinară”, expoziţie organizată la Colegiul “Vasile Lovinescu” Fălticeni5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei