În perioada 5-19 mai, cadrele didactice care vor să susţină anul acesta concursul pentru ocuparea unui post în învăţământ trebuie să-şi depună actele de înscriere.
Situaţia posturilor în judeţulul Suceava înregistrează un total de 518 posturi, dintre care doar 91 au viabilitate de patru ani. Dintre cele 91 de posturi cu viabilitate de patru ani, care pot fi ocupate pe perioadă nedeterminată (ca titular), 47 sunt în unităţi şcolare aflate în mediul urban.
Situaţia acestor posturi pe discipline se prezintă astfel: matematică – 14 posturi, tehnică pentru ingineri şi maiştri – 13, educatoare – 11, învăţători – zece, educaţie fizică – opt, învăţământ special – şase, biologie – patru, limba română – trei, educaţie muzicală, limba ucraineană, istorie, informatică - câte două posturi, arhitectură, chimie-fizică, educaţie vizuală, religie ortodoxă, religie penticostală, restaurare, socio-umane, geografie, fizică, istorie-geografie, limba engleză, limba franceză, limba polonă, limba rromani - câte un post.
Două centre de examinare
Concursul de titularizare constă în probă practică sau inspecţie specială la clasă şi probă scrisă. În perioada 26 mai – 27 iunie, se vor desfăşura inspecţiile şi probele orale, urmând ca examenul scris să aibă loc pe 21 iulie.
Potrivit insp. Laura Hacman, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, „la nivelul judeţului s-au stabilit două centre de evaluare – Colegiul Tehnic <Petru Muşat> Suceava şi Colegiul Tehnic <Alexandru Ioan Cuza> Suceava”.
Rezultatele se vor afişa pe 25 iulie, iar contestaţiile se vor depune pe 25 şi 26 iulie. Notele finale vor fi făcute publice pe 30 iulie. Din 31 iulie încep şedinţele publice de repartiţie pe posturi.
Nota obţinută la proba practică sau la inspecţia specială la clasă are o pondere de 25% în media de repartizare. Nota obţinută la proba scrisă are o pondere de 75% în media de repartizare.
Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată, candidaţii trebuie să obţină minimum nota 7 atât la proba scrisă, cât şi la cea practică sau la inspecţia specială la clasă. Cei care vor obţine note mai mici de 7 vor putea ocupa un post de suplinitor.
Examenul scris de titularizare se desfăşoară începând cu ora 10:00, durata de rezolvare a subiectelor fiind de patru ore. Supravegherea va fi asigurată, în fiecare sală de examen, de către doi-trei supraveghetori. În toate sălile de concurs vor fi instalate camere video de supraveghere.
Aproape 900 de profesori înscrişi pentru titularizarea din 2013
În 2013, 873 de profesori s-au înscris pentru examenul de titularizare. Cei mai mulţi dintre candidaţi (122) s-au înscris pentru un post de învăţător, 110 au optat pentru limba română, 96 – educaţie fizică, 83 – educatoare, 76 – limba engleză, 37 – matematică, 33 – pedagogie specială.
Din totalul lucrărilor evaluate, 43,19% au primit note peste 7, 34,37% de teze au fost evaluate cu note între 5 şi 6,99, iar 22,43% au fost evaluate cu calificative sub 5.