Trei afaceriști din judeţul Suceava care vând fier-beton s-au ales cu plângeri penale după ce inspectorii Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală au descoperit că au prejudiciat bugetul de stat cu o sumă de aproape 2,5 milioane de lei (25 de miliarde de lei vechi). În urma unor verificări efectuate la firmele care fac achiziții intracomunitare din ţările Uniunii Europene, inspectorii antifraudă au stabilit că cele trei societăţi comerciale se foloseau de o firmă fantomă din Bucureşti pentru a se sustrage de la plata Taxei pe Valoare Adăugată şi pentru diminuarea impozitului pe profit datorat bugetului de stat. De precizat că prejudiciul stabilit de Direcţia Regională Antifraudă Suceava la cele trei firme este aferent doar sumelor provenite din câteva transporturi de fier-beton, prejudiciul final putând ajunge la sume mult mai mari.
Şeful Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Suceava, Cosmin Georgescu, a explicat că întreaga marfă, respectiv câteva zeci de tone de fier beton, era adusă din Bulgaria. Ulterior, se pare că marfa trece fictiv printr-o firmă fantomă din Bucureşti, care emitea facturi de vânzare a cantităţilor de fier-beton către firmele din Suceava. Astfel, pentru recuperarea TVA-ului de către firmele sucevene, acestea foloseau un circuit fictiv de documente prin care se înregistra achiziţia mărfurilor de la firma fantomă din Bucureşti. De precizat faptul că cele trei societăţi sucevene s-au folosit de facturi provenite de la o singură firmă din Bucureşti, care ulterior s-a dovedit a fi înfiinţată de către două studente, care în momentul în care au fost luate la întrebări cu privire la aceste tranzacţii au declarat că nu ştiu nimic.
Şeful Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Suceava a arătat că în situaţia în care marfa nu ar fi trecut prin firma fantomă din Bucureşti, cele trei societăţi comerciale ar fi trebuit să vireze bugetului de stat toate sumele din TVA încasat la vânzarea acestor materiale de construcţie.
El a explicat că prejudiciul de 2,5 milioane de lei stabilit de inspectorii antifraudă reprezintă Taxa pe Valoare Adăugată şi impozitul pe profit neachitat bugetului de stat.
Cosmin Georgescu a ţinut să mai precizeze că în continuare, verificările inspectorilor antifraudă se vor axa pe firmele care produc şi comercializează alcool, băuturi alcoolice şi ţigări.