Ajutorul guvernamental de 5.000 de euro pentru achiziţionarea de tancuri de răcire a laptelui nu a stârnit foarte mare interes printre crescători de vaci de lapte din judeţul Suceava, deşi, în comparaţie cu alte zone ale ţării, aici sunt cele mai multe cereri depuse. Din acest motiv, Consiliul Judeţean Suceava, împreună cu Direcţia Agricolă, APIA şi Ministerul Agriculturii, a organizat ieri o întâlnire cu primari şi reprezentanții asociaţiilor de creştere a vacilor de lapte din judeţ pentru o nouă campanie de informare, având în vedere că 15 mai este termenul limită de depunere a cererilor la primării. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că până acum au fost depuse 62 de cereri în circa 30 de localităţi, un număr relativ mic faţă de necesar. Din discuţiile cu crescătorii şi primarii a reieşit că unul dintre principalele motive ale interesului redus ar fi că nu au fost înţelese foarte exact condiţiile de acordare a acestui ajutor, preconizat a fi acordat pentru 3.000 de comune, la nivel naţional. Nechifor a explicat utilitatea acestei subvenţiipentru achiziţionarea tancurilor de răcire pentru gospodăriile care au mai mult de 5 vaci, evoluţia pieţei laptelui aratând clar că preluarea zilnică a laptelui de către procesatori de la gospodării răspândite la mari distanţe una de alta devine nerentabilă din cauza costurilor legate de colectarea laptelui şi de absenţa unei oferte cantitative concentrate. De asemenea, păstrarea laptelui mai mult de două ore la temperatura mediului ambiant ridică probleme în legătură cu standardele de calitate a laptelui, deci este esenţială păstrarea acestuia la o temperatură scăzută, corespunzătoare normelor, până la predarea către procesator. În tancuri laptele poate fi păstrat până la 48 de ore.
Evaluarea eligibilității cererilor este simplă şi rapidă
Directorulde cabinet din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Gheorghe Neaţa, prezent la întâlnirea de ieri, a arătat că o asociație poate primi cei 5.000 euro pentru cumpărarea unui tanc de răcire cu capacitatea de 1.000 litri (sau mai multe de capacitate mai mică - 2x500 litri, 4x250 litri, 5x200 etc.), suma cuprinzând costurile aferente achiziţionării, instalării tancului/tancurilor de răcire a laptelui, instruirii necesare pentru utilizarea acestora, precum şi asigurarea service-ului pentru o perioadă de 12 luni de la instalare.
Crescătorii de animale trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: fac parte dintr-o singură asociaţie organizată la nivel de comună; vacile sunt înregistrate în Registrul Naţional al Exploataţiilor; asociaţia nominalizează o persoană responsabilă cu asigurarea bunei funcţionări a colectării laptelui şi efectuării analizelor privind calitatea laptelui. Primăria din comuna respectivă trebuie să se îngrijească să existe un spaţiu în care să fie amplasat tancul/tancurile de răcire, precum şi de utilităţile specifice necesare funcţionării acestora. Toate facilităţile puse la dispoziţia asociaţiei de către primărie sunt valabile pentru toată perioada funcționării investiţiei realizate.
După depunerea documentelor la primărie, APIA verifică eligibilitatea cererilor, iar asociaţiile care au cererile eligibile pot cumpăra tancurile. Factura proformă, din care reiese valoarea de achiziţie, la nivelul preţului de piaţă, este adusă la APIA şi în termen de 30 de zile banii intră în contul furnizorului.
„Procesul de evaluare este simplu şi rapid. Dacă reuşim să producem lapte conform, cu respectarea normelor, putem să rămânem producători importanţi de lapte, putem avea lapte competitiv, putem să rămânem pe piaţa europeană a laptelui. Pe de altă parte, dacă scad preţurile de colectare pentru procesatori, aceştia vor putea să plătească un preţ de achiziţie mai mare producătorului”, a mai spus preşedintele CJ, Cătălin Nechifor.