Zeci de voluntari s-au mobilizat la finele săptămânii trecute, în zilele libere de 1 şi 2 mai, pentru a continua campania „Rădăcini și Oxigen pentru Zamca” demarată în 2008, în scopul stopării și prevenirii alunecărilor de teren ce au amenințat cu circa zece ani în urmă Complexul Medieval Zamca.
Membrii Ansamblului de reconstituire istorică „Ordinul Mușatinilor” și ai unui detașament de voluntari ai Inspectoratului Judeţean pentru Situații de Urgență Bucovina al județului Suceava au plantat 150 de puieţi de arbori, puşi la dispoziţie de Direcţia Silvică Suceava.
Acțiunea a fost coordonată de Ocolul Silvic Pătrăuți, prin șeful de ocol, ing. silvic Stelian Chidoveţ, lucrările fiind executate sub directa îndrumare în teren a ing. silvic Sorin Bândiu și a pădurarului Radu Stoleriu.
Participanții la această acțiune de voluntariat au fost răsplătiți prin reprezentații artistice oferite pe 1 și 2 mai, începând cu ora 13.00, în zona intrării în Mănăstirea Armenească Fortificată Zamca, de Compania LuMiOLAR – spectacole de teatru de păpuși cu reprezentațiile „Domnița Azaleea” și „Cum și-a ales Harap-Alb calul”, cât și de Ansamblul de reconstituire istorică „Ordinul
Mușatinilor” care a susținut un spectacol de sonete.
Campania de primăvară s-a încheiat ieri cu lucrări de toaletare a arborilor și curățire a lizierei de vegetația sălbatică.
În cadrul aceleiaşi campanii, Centrul Cultural „Petre Ţuțea” a organizat şi o masă rotundă, la care au fost invitaţi şi reprezentanţii instituţiilor cu competenţe în domeniul mediului, în cadrul discuţiilor fiind identificate măsuri și acțiuni viitoare menite atât a împiedica începând din acest an distrugerea puieților deja plantați, cât și a proteja liziera creată în ultimii şapte ani pe limita dinspre Șcheia a platoului Zamca.