Excursia unei familii cu patru copii se putea transforma într-un coşmar dacă unul dintre adulţi nu ar fi avut inspiraţia să ceară ajutor prin intermediul serviciului de urgenţă 112. Alarma s-a dat vineri, 2 mai, în jurul orei 14.30, când reprezentanţii Serviciului Salvamont al judeţului Suceava au fost solicitaţi să intervină pentru a găsi, recupera şi aduce în siguranţă o familie care s-a rătăcit în masivul Rarău.
„Au deviat de pe traseul marcat cu cruce albastră din spatele Pietrelor Doamnelor şi după ce au parcurs câteva sute de metri şi au ajuns pe un teren alunecos, cu stânci, zăpadă şi jnepeniş, nu au mai reuşit să revină de unde au plecat. Ne-au comunicat poziţia în care se aflau, iar doi dintre oamenii pe care îi avem în zonă au plecat după ei”, a arătat Voicu Raia, şeful Serviciului Judeţean Salvamont Suceava.
Pentru că au avut inspiraţia de a suna după ajutor înainte de a se afunda prea tare în pădure sau înainte ca cineva să sufere vreo accidentare, operaţiunea de salvare s-a dovedit destul de simplă.
Practic, după aproximativ jumătate de oră, părinţii şi cei patru copii, cu vârste cuprinse între 5 şi 10 ani, veniţi din judeţul Vaslui pentru a vizita Bucovina în zilele libere acordate de Guvern pe 1 şi 2 mai, au fost aduşi în siguranţă în apropierea cabanei de pe Rarău.
Chiar dacă afluxul de turişti a fost destul de mare, salvatorii montani spun că nu au mai avut alte incidente pe parcursul acestei minivacanţe.
„Nu am avut multe intervenţii, în schimb am primit foarte multe telefoane, de la persoane care ne-au întrebat despre anumite trasee sau au dorit o serie de lămuriri despre starea vremii, marcaje sau despre starea terenului. E bine că se procedează în acest fel, pentru că siguranţa turiştilor este cel mai important amănunt”, a mai arătat Voicu Raia.