În perioada 28 aprilie - 30 mai se desfăşoară prima etapă a înscrierilor la grădiniţă, interval destinat copiilor care sunt înscrişi în grupa mică. A doua etapă de înscriere pentru copiii nou-veniţi în sistemul de învăţământ se va desfăşura între 4 iunie şi 4 iulie, urmând ca în data de 8 iulie să fie afişate locurile rămase libere.
Pentru anul şcolar 2014-2015, la nivelul judeţului, sunt aşteptaţi să se înscrie 4.835 de copii care nu au mai fost până acum la grădiniţă. Au prioritate preşcolarii care locuiesc în apropierea instituţiei vizate şi cei care au fraţi mai mari înscrişi deja acolo.
Potrivit insp. Laura Hacman, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean, „în Suceava există 410 unităţi de învăţământ preşcolar, dintre care 20 au personalitate juridică. Pentru anul şcolar următor sunt propuse 902 grupe în care vor fi cuprinşi 20.137 de copii”. În plus faţă de cei aproape 5.000 de micuţi înscrişi în grupa mică, 7.818 copii vor fi cuprinşi în grupa mijlocie şi 7.504 în grupa mare.
Laura Hacman a mai menţionat că înscrierile copiilor nou-veniţi în sistem vor putea continua şi după data de 8 iulie, astfel ca toţi copiii să fie cuprinşi în grădiniţe.
„Totuşi, pentru a evita supraaglomerarea unităţilor, este recomandat ca părinţii să se adreseze grădiniţelor la care sunt arondaţi”, a mai arătat Laura Hacman.
Potrivit acesteia, pe lângă perioada de înscriere destinată copiilor care nu au mai fost până acum la grădiniţă, este prevăzut şi un calendar pentru reînscrierea copiilor care frecventează o unitate de învăţământ preşcolar în acest an şcolar şi care o vor frecventa şi în anul şcolar care urmează.
În Suceava, cea mai ridicată adresabilitate se înregistrează în cazul grădiniţelor cu program prelungit, doar 20 de astfel de unităţi existând în întreg judeţul, toate în municipiul Suceava. În aceste condiţii, în aceste unităţi există grupe în care învaţă şi 35 de copii, chiar dacă legea prevede ca maximul să fie de 20.
Transparenţă la înscriere
Pentru asigurarea transparenţei procesului de înscriere, conducerile unităţilor de învăţământ preşcolar vor afişa la vedere informaţii privind capacitatea unităţilor de învăţământ preşcolar, numărul de copii aprobat prin planul de şcolarizare pentru anul 2014-2015 pe grupe (mică, mijlocie, mare) şi criteriile generale stabilite de consiliul de administraţie pentru înscrierea copiilor.
La înscrierea la grădiniţă, părinţii trebuie să completeze o cerere şi să prezinte copii după buletinele părinţilor, adeverinţe după salariul părinţilor şi certificatul de naştere al copilului. Totodată, părinţii trebuie să prezinte un aviz epidemiologic şi rezultatul unui exudat faringian.