Ziua Veteranilor de Război din România a fost marcată, ieri, şi la Suceava, printr-o adunare festivă, precum şi de un ceremonial religios şi militar, urmat de depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor din parcul central al Sucevei.
În prezenţa a câtorva zeci de veterani şi a autorităţilor judeţene, preşedintele Filialei Judeţene Suceava a Veteranilor de Război, profesorul colonel Mihai Filip, a amintit că 29 aprilie a fost aleasă Ziua Veteranilor de Război din România deoarece la această dată, în anul 1902, regele Carol I a instituit prin Înalt Decret calitatea de veteran de război pentru toţi cei care luptaseră în războiul din 1877-1878 pentru cucerirea Independenţei de Stat a României. Pentru prima dată, aniversarea veteranilor a avut loc în urmă cu şase ani, la data de 29 aprilie 2008.
Mihai Filip a ţinut să precizeze că în anul 1990, atunci când s-a constitut Asociaţia Veteranilor de Război, numărul acestora era de 34.000, iar apoi în organizaţie au fost înscrise, potrivit legii, şi 30.000 de văduve de veterani de război. În momentul de faţă, organizaţia condusă de Mihai Filip mai are doar 7.003 membri, din care 1.654 de veterani de război, 17 invalizi de război, 27 de văduve de război şi 5.331 de văduve de veterani de război.
La solicitarea prof. colonel Mihai Filip, toţi cei care au participat la adunarea festivă de ieri au ţinut un moment de reculegere în memoria veteranilor de război dispăruţi.
Veteranii cer de la preoţi o mai mare înţelegere pentru a nu-i mai taxa la unele servicii religioase
Preşedintele Filialei Judeţene a Veteranilor de Război a ţinut să remarce faptul că membrii organizaţiei au avut parte de sprijinul autorităţilor judeţene, însă a amintit şi de o serie de probleme care ar trebui rezolvate în viitor. Astfel, Mihai Filip a solicitat, printre altele, o mai mare înţelegere din partea preoţilor faţă de bătrâni, veterani şi văduve de veterani, pentru ca aceştia să nu mai fie taxaţi la unele servicii religioase. El a făcut referire în special la taxa percepută de preoţi pentru înmormântare, afirmând că sunt cazuri în care familiile nu îşi permit să plătească taxele de înmormântare la decesul unor veteran de război.
Mihai Filip şi-a exprimat nemulţumirea şi faţă de transportatorii suceveni, despre care a spus că refuză să-i transporte pe veterani şi văduvele de veterani de război în baza foilor de drum la care au dreptul potrivit legii, cerându-le în schimb bani pe bilete. La final, el a afirmat că în general veteranii sunt mulţumiţi de modul în care instituţiile statului colaborează cu ei în rezolvarea problemelor pe care le au.
Prezenţi la adunarea festivă a veteranilor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul Florin Sinescu, comandantul Centrului Militar Judeţean, colonelul Mugurel Anton, şi şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava, generalul de brigadă Ion Burlui, şi-au exprimat respectul, sprijinul şi recunoştinţa faţă de veteranii de război. De precizat că autorităţile, dar şi unii veterani suceveni au primit diplome şi medalii aniversare din partea preşedintelui Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, generalul de armată (r) Marin Dragnea.
Tot ieri, la Monumentul Eroilor din Parcul Central al Sucevei, autorităţile judeţene, primarul Ion Lungu, precum şi reprezentanţii veteranilor, partidelor politice şi ai societăţii civile au depuse coroane şi jerbe de flori în memoria eroilor care s-au jertfit pentru ţară.
( 1 mai 2014, 00:07:49